Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
L'Île aux Geants

Rechtbank oordeelt: Frans pretpark moet binnen zes maanden afgebroken worden

05-10-2022, 13.42 uur

De beheerders van een Frans attractiepark hebben dramatisch nieuws gekregen. Volgens de rechtbank beschikt familiepretpark L'Île aux Geants niet over de juiste vergunningen. Daarom moeten binnen zes maanden alle attracties van het terrein verwijderd zijn.

L'Île aux Geants - Frans voor Eiland der Reuzen - ligt in het departement Vienne, op een steenworp afstand van het grote attractiepark Futuroscope. De lokale trekpleister opende in 2013 als een kleinschalig park met springkussens en trampolines.

Sinds 2017 worden regelmatig ook grotere mechanische attracties toegevoegd, waaronder een zweefmolen, een paardenbaan, verschillende carrousels, een reuzenrad en twee achtbanen. Er is ook een waterspeeltuin aangelegd. Verder kwam er een grote parkeerplaats.

Landbouwgrond
Het pretpark gaat slechts drie maanden per jaar open. De wet schrijft voor dat het terrein, dat officieel landbouwgrond is, na afloop steeds weer teruggebracht moet worden in de originele staat. Het is de bedoeling om de attracties jaarlijks te ontmantelen en elders op te slaan.

Dat is de afgelopen jaren nooit gebeurd. De overtreding werd al in 2018 vastgesteld, maar tot nu toe bleef het park gewoon open. De eigenaren hadden hun hoop gevestigd op het bemachtigen van een geschikte vergunning. Dat zien de gemeente Jaunay-Marigny niet zitten. Nu heeft de rechter besloten dat de regels alsnog nageleefd moeten worden.

Petitie
De kans is aanwezig dat L'Île aux Geants helemaal zal verdwijnen, op straffe van een dwangsom. Een online petitie voor het behoud van het attractiepark is afgelopen maand ruim 1100 keer getekend.

Saillant detail is dat de gemeente het park de afgelopen jaren steeds zelf toestemming gaf om elke zomer drie maanden open te gaan, terwijl men wist dat de gang van zaken in strijd was met de wet. Om die reden kent de rechter geen schadevergoeding toe aan de gemeente.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be