Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Decoratie en vormgeving in de Efteling: specialisten vertellen over hun werk

23-09-2022, 13.20 uur

Hoe worden typische Efteling-bouwwerken en -decoraties gemaakt? In een uitgebreid interview vertellen twee medewerkers over hun werkzaamheden op het gebied van decoratie, vormgeving en thematiek. Efteling-podcast Kleine Boodschap sprak met vakspecialisten Martin Simons en Patrick van den Nieuwenhuizen.

Dat resulteerde in een aflevering van meer dan twee uur. De afdelingen van Simons en Van den Nieuwenhuizen worden ingeschakeld als tekeningen van Efteling-ontwerpers omgezet moeten worden in realiteit. De heren staan uitvoerig stil bij verschillende werkwijzen en materialen die gebruikt kunnen worden om thema-objecten te ontwikkelen.

Zo hanteert Van den Nieuwenhuizen vaak klei en mallen om poppen, beelden en maskers van animatronics te maken. Hij vertelt dat personages niet altijd zo levensecht mogelijk moeten ogen. "Je wil niet per se een realistisch, anatomisch correct figuur neerzetten: je wil toch ook een beetje de illustratie erin houden."

De Vliegende Hollander
Daarnaast gaat het in het gesprek bijvoorbeeld over de vrijheden die vormgevers vandaag de dag nog hebben, interne discussies, het nut van maquettes, inspiratie gehaald uit Anton Pieck-schetsen en de voordelen en nadelen van het inhuren van externe bedrijven. In anekdotes komen zowel recente als oudere bouwprojecten voorbij, waaronder De Vliegende Hollander, het Diorama, het Efteling Theater, Bosrijk, Symbolica, Baron 1898, Bäckerei Krümel en de Wereld van Sindbad.

Zo gingen Efteling-vormgevers ooit met het hoofd van Gustave Hooghmoed uit Baron 1898 in hun handbagage door de Amerikaanse douane. In Fata Morgana zorgde Van den Nieuwenhuizen er eigenhandig voor dat diverse poppen kleinere, realistischere handen kregen. Bij de bouw van Symbolica was het eigenlijk de bedoeling om de vlinderscène en de monstervis als videoprojecties uit te voeren. Uiteindelijk is er toch gekozen voor fysieke decors.

Rubber
De specialisten leggen ook uit dat de Efteling soms kiest voor een iets frisser uiterlijk van gebouwen omdat Duitse en Chinese bezoekers een vervallen huisje al snel raar of smerig vinden. Verder is er veel aandacht voor het Sprookjesbos, waar de Sprookjesboom het figuur blijkt te zijn dat het vaakst onderhoud nodig heeft. De mond van de pratende boom moet regelmatig vervangen worden. Daar is 25 kilo rubber voor nodig.


Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be