Efteling accepteert dwangsom bij overtreden vergunning: 'Alsof ze boven de wet verheven zijn'
14-09-2022, 11.38 uurBeeld: @eftel_nerd
Een uitleg van de Efteling over een eventuele dwangsom wekt verbazing bij docent, wetenschapper en pretparkdeskundige Pieter Cornelis. Vanwege de huidige natuurvergunning moet het attractiepark voortaan een boete betalen als het jaarlijkse bezoekersaantal boven de vijf miljoen uitkomt: 20 euro per persoon. De Efteling geeft nu al aan dat de poorten in ieder geval niet gesloten zullen worden. Mocht de limiet van vijf miljoen in zicht komen, dan zal men de geldboete gewoon accepteren.
De Efteling-directie heeft dus nu al besloten om willens en wetens de regels te zullen overtreden als de voorwaarden uit de natuurvergunning worden geschonden. De pretparkkenner snapt daar niets van, aangezien het bedrijf natuurbehoud en duurzaamheid normaal gesproken hoog in het vaandel heeft staan.
Cornelis werkte jaren bij de Efteling als hoofd onderzoek. Ook is hij oud-directielid van Toverland. "Snap niet dat als duurzaamheid werkelijk zo hoog in je ambities staat, dat je kunt zeggen dat je anders de boetes wel gewoon betaalt?!", schrijft de expert op Twitter. "Verwacht daar nog wel een rectificatie of nuance op."
Respectloos
In gesprek met Looopings vult hij aan: "Wat ik écht niet snap is dat ze zonder blikken of blozen verkondigen dat ze die dwangsom wel accepteren, en daarmee dus respectloos omgaan met het achterliggende principe van de emissie." De natuurvergunning houdt immers verband met stikstofuitstoot van bezoekers. "Ze lijken daarmee te zeggen dat ze dat niet zo belangrijk vinden, en dat het alleen maar om economisch rendement gaat." Eén bezoeker levert de Efteling zo'n 45 euro aan omzet op. "En dat kost ze dan slechts 20 euro."
De eigenaar van het park, Stichting Natuurpark de Efteling, heeft de mond vol van natuurbehoud. Duurzaamheid wordt bovendien expliciet genoemd als één van de belangrijkste pijlers om het bedrijf toekomstbestendig te maken. "De zorg voor onze (leef)omgeving is en blijft meer dan ooit een belangrijk onderdeel", valt te lezen in een visiedocument van de Efteling over 2030.
Greenwashing
Cornelis hoopt naar eigen zeggen dat er geen sprake is van greenwashing, waarbij firma's zich milieuvriendelijk presenteren voor de bühne, maar in werkelijkheid weinig op hebben met het thema. "Ik was verbijsterd door die mededeling dat ze die dwangsom dan wel eventjes betalen. Alsof ze boven de wet verheven zijn en de boodschap willen uitdragen dat duurzaamheid belangrijk is, maar niet op mijn rekening."
De Efteling zou er op de lange termijn imagoschade van kunnen ondervinden, denkt Cornelis. "Ik vrees dat ze daarmee veel goodwill gaan verliezen en de glans van het merk langzaam verdwijnt." Het park zou volgens hem verantwoordelijkheid moeten nemen en zich moeten houden aan de in de vergunning vastgestelde grens. "Dit is het moment om nu echt door te pakken op dit belangrijke thema."
Kortingsacties
De pretparkwetenschapper bepleit al langer dat de Efteling niet alsmaar zou moeten focussen op het laten stijgen van het bezoekersaantal, met relatief lage entreeprijzen en kortingsacties. "Volgens mij zouden er andere mogelijkheden zijn voor een beter rendement, meer passend bij het stichtingsbeleid en de ambities van de Efteling."