Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling moet voortaan dwangsom betalen bij meer dan vijf miljoen bezoekers, maar telmethode is veranderd

13-09-2022, 09.39 uurBeeld: @mundus77

De Efteling moet in het vervolg een dwangsom betalen als het bezoekersaantal hoger uitkomt dan vijf miljoen per jaar. Dat blijkt uit het handhavingsbeleid van de provincie, dat aangepast moest worden naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State. Het attractiepark heeft momenteel een natuurvergunning voor maximaal vijf miljoen jaarlijkse gasten. Dankzij een nieuwe rekenmethode is het echter nog maar de vraag of de grens snel in zicht komt.

Eerder werd gemeld dat het attractiepark in 2017, 2018 en 2019 al meer dan vijf miljoen bezoekers had verwelkomd: 5,18 miljoen in 2017, 5,35 miljoen in 2018 en 5,26 miljoen in 2019. Daarna brak de coronacrisis uit en zakten de bezoekerscijfers in elkaar. Na overleg met de provincie blijkt dat de Efteling een andere telmethode mag hanteren.

Tot nu toe telde de Efteling elke dagelijkse gast mee als een extra bezoeker. In mei dit jaar deelde de provincie het geactualiseerde handhavingsbeleid, waarin op een andere manier wordt gerekend. "De provincie maakt onderscheid tussen het aantal bezoekers en het aantal bezoeken", legt een Efteling-woordvoerder uit. "Eén bezoeker kan meerdere bezoeken brengen aan het park."

Verkeersbeweging
Wie op het terrein blijft slapen in een hotel of vakantiehuisje, is één persoon met één verkeersbeweging, die meerdere dagen naar het park gaat. De natuurvergunning hangt immers samen met verkeersbewegingen en de bijbehorende stikstofuitstoot.

Dankzij die benadering komt het bezoekersaantal een stuk lager uit. De Efteling verwacht dan ook niet dat de limiet van vijf miljoen snel in zicht zal komen. En zelfs als dat gebeurt, dan zal het park volgens de voorlichter gewoon geopend blijven en betaalt de Efteling de dwangsom. Die is vastgesteld op 20 euro per persoon.

Aanvraag
Ondertussen loopt nog steeds een aanvraag voor een nieuwe natuurvergunning met ruimere voorwaarden en maatregelen die stikstofuitstoot verder moeten reduceren. De goedkeuring daarvan laat opvallend lang op zich wachten. Toch blijft de Efteling positief gestemd. Het is de bedoeling dat de nieuwe vergunning van kracht is als het park over enkele jaren gaat uitbreiden aan de oostelijke zijde.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be