Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling: Danse Macabre

PVV wil sloop Spookslot in de Efteling onmiddellijk stilleggen vanwege vleermuizen

05-09-2022, 23.04 uur

De Partij voor de Vrijheid (PVV) in Noord-Brabant doet een ultieme poging om de sloop van het Spookslot in de Efteling tegen te gaan. Volgens een actiegroep zijn in het gesloten spookkasteel vleermuizen gesignaleerd, terwijl bij de Efteling beweert dat het slot geen verblijfsplaats van vleermuizen is. De politieke partij trekt daarom aan de bel bij het college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie.

De PVV is het met de actiegroep eens dat het Spookslot "een zeer evidente verblijfplaats voor vleermuizen is". Bij het regelen van de sloopvergunning werd een snelle check gedaan. "Er zijn geen zichtbare holtes, spleten of kieren aan de te slopen gebouwen die toegankelijk zijn voor vleermuizen", luidde de conclusie. Het bestaan van verblijfplaatsen van vleermuizen binnen het plangebied zou "met voldoende zekerheid uit te sluiten" zijn.

Een opvallende conclusie, aangezien er regelmatig vleermuizen zijn gespot en het stokoude Spookslot-gebouw vol zit met kieren, gaten en openingen. De PVV vraagt de provincie dan ook om "de sloop onmiddellijk stil te leggen en eerst een grondig onderzoek in te stellen naar de aanwezigheid van beschermde soorten". Bovendien vindt de partij het raar dat een snelle check voldoende was. "De omvang van het project rechtvaardigt een volledig onderzoek in plaats van slechts een beperkte quickscan."

Onherstelbare schade
Verder zijn reeds gekapte bomen volgens de PVV problematisch. Omdat niet uit te sluiten is dat er vleermuizen in de bomen hebben gezeten, zou de Efteling nu al in overtreding van de natuurbeschermingswet zijn. "Is het college net als de PVV van mening dat er onherstelbare schade is aangebracht indien blijkt dat in strijd met de wet is gehandeld? Is het college bereid om de sloop stil te leggen op grond van de onomkeerbaarheid van schade?"

De Efteling zelf is zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. Aan de attractie hingen in het verleden vleermuiskasten, maar die zijn eerder dit jaar verwijderd. Voorlopig gaan de voorbereidende werkzaamheden voor de afbraak gewoon door. Over enkele weken moet begonnen worden met de daadwerkelijke sloop, zodat op dezelfde plek de nieuwe attractie Danse Macabre gebouwd kan worden. Die moet in 2024 opengaan.

Historische fout
Overigens is het de PVV niet per se te doen om de vleermuizen. In een verklaring geeft de partij toe dat men vooral een bezwaar heeft tegen het weghalen van een bouwwerk dat zo iconisch is als het Spookslot. "Is het college het met de PVV eens dat de Efteling, en zeker de oude attracties waaronder het Spookslot, beschouwd moeten worden als óns cultureel erfgoed? Is het college bereid om de Efteling te behoeden voor het maken van een historische fout door te bepleiten het Spookslot te behouden?"

Meer Efteling: Danse Macabre
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be