Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Merlin Entertainments

Plopsa 'gechoqueerd' door 100 miljoen euro overheidssteun aan Legoland

02-09-2022, 14.15 uur

Studio 100 zet grote vraagtekens bij de enorme overheidssubsidie die wordt uitgetrokken voor de komst van Legoland Benelux. De Waalse regering is van plan om 100 miljoen euro, ongeveer een kwart van het totale investeringsbedrag, te steken in de bouw van het attractiepark. Plopsa-directeur Steve Van den Kerkhof zegt "gechoqueerd" te zijn. Gert Verhulst van moederbedrijf Studio 100 reageert eveneens vol verbazing.

Van den Kerkhof leidt de Plopsa Group, met acht pretparken en twee waterparken in vier verschillende landen. Hij zegt geen tegenstander te zijn van Legoland, maar door de subsidie zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie. "Dit is geen taak voor de overheid", laat hij weten aan dagblad De Tijd.

"Ik ben gechoqueerd dat de overheid steun geeft aan zo'n oververzadigde markt. Iedereen is nog volop aan het bekijken hoe ze de covidschok kunnen verwerken. In vergelijking met andere landen hebben de Belgische attractieparken veel minder steun gekregen. De overheid moet eerder de bestaande parken steunen dan 100 miljoen euro te investeren in een project van een buitenlandse investeerder."

Bakker
Ook Studio 100-baas Verhulst snapt daar niets van. Hij noemt het in praatprogramma De Ideale Wereld "vreemd" dat de overheid zich op deze manier opstelt. "Stel je voor: je bent al dertig jaar bakker in een straat en ineens zegt de staat: we gaan naast je deur een bakkerij openen en we steken daar 10 miljoen in. En dat personeel, daarbij gaan we met speciale statuten ervoor zorgen dat die niet te veel kosten. En jij zit ernaast als bakker, dat is een rare situatie."

Legoland Benelux moet komen te liggen in Charleroi. De regering van Wallonië heeft een niet-bindende intentieverklaring getekend met de Britse parkengroep Merlin Entertainments, eigenaar van de Legoland-parken. Eind dit jaar moet de beslissing definitief worden. Als het project doorgaat, krijgen de Belgische pretparken er een geduchte concurrent bij.

Meer Merlin Entertainments
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be