Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Quake

Video: nieuwe attractie in Portugal laat bezoekers verwoestende aardbeving herbeleven

31-08-2022, 16.30 uur

In de Portugese hoofdstad Lissabon is sinds kort een heuse aardbeving-attractie te vinden. Bezoekers van Quake worden 265 jaar terug in de tijd getransporteerd, naar 1 november 1755. Op die datum vond in Lissabon een verwoestende aardbeving plaats, gevolgd door een tsunami en een brand. Tienduizenden mensen kwamen om het leven.

Daarmee was het één van de meest vernietigende en dodelijke aardbevingen in de geschiedenis. Het Nederlandse bedrijf Jora Vision werd ingeschakeld om van de historische gebeurtenis een meeslepende themabeleving te maken. De firma verzorgde niet alleen het ontwerp, maar ook de volledige uitvoering. Dat nam drie jaar in beslag.

De trekpleister is gebouwd op een oppervlakte van 1800 vierkante meter. Een bezoek wordt omschreven als "een negentig minuten durende meeslepende walkthrough-beleving", met negen scènes en tal van speciale effecten. Er wordt onder meer gebruikgemaakt van videoprojecties, schermen, rook, geur en showverlichting. Ook heeft men een speciale soundtrack gecomponeerd voor de attractie.

Accuraat
Quake moest aan de ene kant historisch accuraat en educatief worden, maar aan de andere kant spectaculair genoeg om mensen te vermaken. "Bezoekers wandelen door de straten van de verloren stad, waar ze de verschrikkingen en wonderen zullen herbeleven. Ze komen terecht in het hart van de aardbeving, die uiteindelijk zal leiden tot een enorme politieke, wetenschappelijke en historische transformatie."

Eén van de hoogtepunten is een simulator gedecoreerd als een kerk, die door de aardbeving in elkaar stort en in brand vliegt. Quake ging eerder dit jaar open. Tickets zijn online verkrijgbaar voor 21 tot 28 euro per persoon, afhankelijk van de bezoekdatum.Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be