Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Gemeente Hengelo trots: 'Eerste Nederlandse kermis zonder uitstoot fossiele brandstof'

24-08-2022, 18.29 uurBeeld: Legend Rides

De kermis in het Overijsselse Hengelo heeft naar eigen zeggen een primeur. Tijdens de zogeheten Lambertuskermis, van woensdag 14 tot en met zondag 18 september, draaien alle attracties op accustroom. "Dit betekent dat de attracties voor het eerst niet aangedreven worden door een dieselaggregaat; een unicum", meldt de gemeente trots in een persbericht.

"Nog niet eerder heeft een kermis in Nederland volledig gedraaid op accustroom." Vorig jaar vonden al tests plaats met de stroomvoorziening, zodat de attracties kunnen draaien zonder het verbranden van fossiele brandstof. De elektriciteit waarmee de accu wordt opgeladen, is opgewekt door zonne-energie.

Naast de containeraccu's is één dieselaggregaat aanwezig dat gebruikt kan worden in geval van een storing. De organisatie vertrouwt er echter op dat dit niet nodig zal zijn. Wethouder duurzaamheid Claudio Bruggink hoopt dat de Hengelose kermis een voorbeeld kan zijn voor de rest van Nederland.

Pieken
"Dit is nog maar het begin", belooft organisator Auke Doornbosch. Tijdens de kermis wordt het verbruik van de verschillende attracties gemonitord, zodat exploitanten gewezen kunnen worden op eventueel pieken en dalen. "Wellicht kan het verbruik van een aantal attracties met simpele aanpassingen verlaagd worden."

De accu's zijn geproduceerd door SmartGrid, een bedrijf uit Hengelo. Bijzonder is dat de apparaten gemaakt zijn zonder het gebruik van schaarse metalen, zoals cobalt. In plaats daarvan is het hoofdbestanddeel van de accu's op de kermis ijzerfosfaat, in combinatie met lithium en carbon.

Bestel de exclusieve Looopings Podcast-pin via Pretparkwinkel.nl
Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be