Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling: Danse Macabre

Fans zijn woedend op de Efteling: zeer gewild Spookslot-boek verschijnt in beperkte oplage

22-08-2022, 23.33 uur

De Efteling heeft het verbruid bij een grote groep fans. Eerder vandaag werd bekend dat op maandag 29 augustus een bijzonder afscheidsboek verschijnt ter gelegenheid van de sluiting van het Spookslot. Efteling-liefhebbers zijn daar dolbij mee, maar toch overheersen momenteel teleurstelling en boosheid. De reden: de Efteling heeft gekozen voor een beperkte oplage.

Van het 56 pagina's tellende boekwerk Spookslot - 44 Jaar Te Gast Bij De Geesten worden namelijk slechts 2500 exemplaren gedrukt. Bezoekers mogen straks maximaal vijf boeken per persoon aanschaffen. In theorie kan het dus gebeuren dat al na een paar honderd transacties alle boeken uitverkocht zijn. De Efteling heeft vele tienduizenden abonnementhouders.

Ongetwijfeld verschijnt het gewilde souvenir vervolgens voor woekerprijzen op veilingsites als Marktplaats. Op social media zijn honderden reacties verschenen van verontwaardigde Efteling-fans die vrezen achter het net te zullen vissen. De Efteling was zelfs trending topic op Twitter vanwege de massale commotie. "Dit gaat vechten worden", voorspelt iemand.

Werkelijk bespottelijk
"Door deze oplage staat de Efteling aan de verkeerde kant: die van de Marktplaats-handelaars en niet aan die van de Spookslot-fans", reageert Michel van Marrewijk. "Beste Efteling, op dit vlak zijn jullie van alle parken de slechtste leerling van de klas, zonder progressie te maken." Populaire Efteling-vlogger Niels Kooyman noemt het beleid "werkelijk bespottelijk". "Hoe kun je dit toch doen? Hebben jullie een deal met Marktplaats?"

Tim Hinssen van de bekende Efteling-podcast Kleine Boodschap is het met de vele woeste commentaren eens. "Ook wij vinden het onbegrijpelijk, onnodig en verdrietig dat de Efteling bewust schaarste creëert rond de beloofde tastbare herinneringen aan het Spookslot waaraan zovelen behoefte hebben." Hij hoopt dat het Efteling-management terugkomt op de beslissing.

Middelvinger
"Meen je dit serieus Efteling?", wil Mark Laurens weten. "Alsof die middelvinger van een aankondiging dat het Spookslot weggaat nog niet goed genoeg was", vindt ene Jesse. "Bah bah, echt weer typisch dit." Danny van der Weel van YouTube-kanaal Theme Park Science is niet echt verbaasd. "Merchandise en de Efteling is helaas gewoon middelmatig tot slecht", zegt hij. "Ik heb nog nooit zo veel boze Efteling-fans gezien", concludeert Eftepedia-auteur Ramon Heeren. "En terecht."

Een hoop verdrietige fans hebben al aan de Efteling gevraagd of er wellicht een tweede druk komt. "Nee, wees er dus snel bij", luidt het botte antwoord op Twitter. Dat geldt overigens niet voor medewerkers: voor hen worden op verzoek wél extra exemplaren van het boek gedrukt. Personeelsleden mogen deze week aangeven of ze een boek willen hebben. "We produceren dus alleen bij wat er besteld wordt", staat in een bericht op het Efteling-intranet.

Noodvergadering
"We hebben vier miljoen Efteling-fans, zal ik dan maar 2500 boeken bestellen bij de drukker?", grapt Nicky Steenkist. "Echt waar, ik ben compleet uit mijn lood geslagen", schrijft Corneel Vanfleteren. "Zou d'r morgenochtend al een noodvergadering op de planning staan?", vraagt Roy Dean zich af. "Waardeloos", oordeelt Yves Kortleven. "Vijfhonderd kopers en het is theoretisch al op! Met welk doel hou je de oplage zo laag? Je verdient als park minder, je stelt fans teleur en je stimuleert de zwarte markt."

En wat is precies de reden dat er niet meer boeken gemaakt worden? "Wij willen graag een uniek souvenir aanbieden aan onze bezoekers", luidt het summiere officiële antwoord van de Efteling. Dat pikken Efteling-fans niet. "Ik ben al vele jaren een tevreden abonnementhouder, maar hier slaan jullie de plank volledig mis", meldt Christian Roos bijvoorbeeld. "Een uniek souvenir dat nu alleen in handen komt van de happy few die op maandag snel genoeg zijn en verder bij Marktplaats-handelaren", verzucht een ander.

Schofterig
Ook op de officiële Facebook-pagina van de Efteling is het sentiment negatief. Annemarie Mooij: "De opkopers staan vast de 29e al te trappelen. Waarom spelen jullie dit elke keer in de hand Efteling? Onbegrijpelijk, ook nog een beperkte oplage, vreemd." Mark de Jong: "Zeer trieste actie dit! Schofterig dat er zo schaarste gecreëerd wordt! Efteling, stop eens met het wiel opnieuw uit vinden en leer verdomme eens van fouten uit het verleden. Eigenwijs gedoe."

Het heeft er alle schijn van dat de Efteling het belangrijker vindt om een hype te creëren dan om fans tevreden te houden, zoals in het verleden al vaak gebeurde bij het uitbrengen van exclusieve pins. Wie toch een poging wil wagen om het veelgevraagde product in handen te krijgen, kan op 29 augustus vanaf 10.00 uur terecht bij De Witte Walvis, de verkooplocatie achter het Spookslot. Het boek kost 25 euro per stuk. Daarna is het boek voor het veelvoudige bedrag verkrijgbaar bij zielsgelukkige Marktplaats-handelaren.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Efteling: Danse Macabre
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be