Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Zoo du Bassin d'Arcachon

Franse dierentuin evacueert honderden bewoners vanwege bosbranden: meerdere dieren overleden

20-07-2022, 15.55 uur

Een grote dierentuin in het Franse departement Gironde wordt uit voorzorg ontruimd vanwege enorme bosbranden in de omgeving. 370 van de bijna negenhonderd dieren in Zoo du Bassin d'Arcachon zijn al overgeplaatst naar andere dierenparken in Frankrijk, aangesloten bij branchevereniging Association Française des Parcs Zoologiques (AFdPZ). Veertien dieren hebben het loodje gelegd.

Bosbranden rond de dierentuin vormen een steeds grote bedreiging. Dieren kunnen vergiftigd worden door de hevige rook. Sinds vrijdag 15 juli is Zoo du Bassin d'Arcachon gesloten omdat de toegangswegen door de verwoestende branden onbegaanbaar zijn geworden.

Toen de vuurzee in de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 juli akelig dichtbij kwam, is in overleg met de lokale hulpdiensten besloten om met spoed dieren te gaan evacueren. Daarvoor werden zo'n honderd verzorgers en dierenartsen van het park en samenwerkende dierentuinen opgetrommeld. De konvooien zijn begeleid door de lokale autoriteiten.

Bordeaux
Veel dieren kwamen terecht in Zoo de Bordeaux Pessac, zo'n 40 kilometer verderop. Niet alle bewoners kunnen echter verplaatst worden. Ongeveer vijfhonderd dieren blijven achter in Zoo du Bassin d'Arcachon. Ze worden 24 uur per dag nauwlettend in de gaten gehouden.

"Een dergelijke evacuatie in extreme situaties vormt een groot risico voor de dieren", laat de dierentuin weten. "De teams ter plaatse hebben dag en nacht gewerkt om zo veel mogelijk dieren te redden. Helaas hebben we met veel droevenis geconstateerd dat veertien van onze bewoners het niet hebben overleefd." Het gaat onder meer op een dwergotter, een pinguïn, een orang-oetan en een doodshoofdaapje.

Brandweerlieden
In Gironde moesten tot nu toe 36.750 mensen hun huis verlaten vanwege de branden. Zo'n tweeduizend brandweerlieden zijn met man en macht bezig om het vuur te bestrijden. In de regio is al bijna 20.600 hectare aan bos verwoest.Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be