Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Nederlandse kermiscultuur erkend als immaterieel erfgoed

14-07-2022, 14.06 uur

De Nederlandse kermiswereld is nu officieel bestempeld als immaterieel erfgoed. Een jaar geleden werd duidelijk dat kermisbonden, -verenigingen en -exploitanten probeerden om de kermiscultuur op de lijst van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland te krijgen. Dat is nu gelukt.

Aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland wordt deze maand de kermis toegevoegd. De werkgroep die daar het afgelopen jaar voor lobbyde, zegt "dolblij" te zijn. "De kermiscultuur is een springlevende cultuur met een eeuwenoude geschiedenis en bijzondere kenmerken en waarden", meldt mede-initiatiefnemer Karel Loeff.

Er worden verschillende onderdelen van de kermiscultuur aangeduid, met een hoop terugkerende tradities: de feitelijke kermis met het opbouwen en afbreken van attracties en kramen, het kermisleven van de reizende exploitanten en de kermisbeleving van het publiek, met de bijbehorende kermissfeer.

Consequenties
Aan de status zijn verder geen grote consequenties verbonden. Er kunnen ook geen rechten aan ontleend worden. De initiatiefnemers zien de beslissing dan ook als "een stukje erkenning" dat moet zorgen voor meer waardering en draagvlak in de maatschappij.

"De werkgroep hoopt dat de bijschrijving bijdraagt aan het levend houden van de tradities, zodat ze kunnen worden doorgegeven aan volgende generaties." Er is een zogeheten borgingsplan opgesteld waarin acties worden genoemd om de kermiscultuur beter uit te dragen, zoals het ontwikkelen van een bewustwordingscampagne en het tonen van familiegeschiedenis bij attracties.

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be