Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
TusenFryd

Vakbond beschuldigt attractiepark van schenden arbeidsvoorwaarden

09-07-2022, 11.57 uur

Het Noorse pretpark TusenFryd is verwikkeld in een conflict met een vakbond. Volgens de landelijke werknemersvereniging Norsk Arbeidsmandsforbund heeft het attractiepark arbeidsvoorwaarden geschonden. Seizoenskrachten zouden minder vakantiegeld en overwerktoeslagen ontvangen hebben dan waar ze recht op hadden.

De vakbond eist dat de betreffende medewerkers alsnog financieel gecompenseerd worden. Het gaat dan om een periode van drie jaar. De personeelsmanager van TusenFryd vertelt dat beide partijen samen zoeken naar een oplossing, maar tot nu toe leidde dat niet tot een akkoord.

De Noorse nieuwssite Nettavisen kwam vorige maand met een reeks verhalen over de werkomstandigheden in TusenFryd. Daaruit zou blijken dat personeelsleden minder betaald krijgt dan eerder is vastgelegd in een cao, op het gebied van een overwerkvergoeding en vakantiegeld.

Trainingen
Bovendien zou het park medewerkers regelmatig naar huis sturen bij slecht weer, zonder de ingeplande uren uit te betalen. Ook dat is tegen de regels, aldus de vakbond. Nog een pijnpunt: tijdens verplichte trainingen krijgen de werknemers slechts 50 procent uitbetaald. Uitbuiting, oordeelt de vakvereniging.

TusenFryd is onderdeel van Parques Reunidos, waar bijvoorbeeld ook Attractiepark Slagharen, Bobbejaanland en Movie Park Germany onder vallen. Het Noorse attractiepark houdt vol dat de in 2001 vastgestelde arbeidsovereenkomst alleen van toepassing is op vast personeel en niet op seizoensmedewerkers. Daar denkt de vakbond dus anders over. Men overweegt om een rechtszaak aan te spannen.

Meer TusenFryd
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be