Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Floriade Expo

Dramatische bezoekersaantallen Floriade: tegenvaller van tientallen miljoenen euro's

23-06-2022, 14.03 uur

De Floriade in Almere, die ruim twee maanden geleden van start ging, kampt met extreem tegenvallende bezoekersaantallen. Nederland laat het tijdelijke themapark in de polder massaal links liggen. Doordat er veel minder kaartjes worden verkocht dan verwacht, ontstaat er een grote financiële tegenvaller van enkele tientallen miljoenen euro's. Dat heeft de gemeente Almere zojuist bekendgemaakt. Een sluiting is niet langer ondenkbaar.

Sinds de opening op 13 april werd de wereldtuinbouwtentoonstelling tot nu toe 232.500 keer bezocht, gemiddeld zo'n 3200 personen per dag. Dat is ongeveer een derde van de begroting. "De bezoekersaantallen blijven tot nu toe enorm achter bij de verwachtingen", meldt de gemeente. "Op basis van deze cijfers is het scenario van twee miljoen bezoekers niet meer reëel."

Eerder zei de directie te hopen op 2,8 miljoen bezoekers in zes maanden tijd. Bij twee miljoen betalende bezoekers zou de organisatie ook tevreden zijn. Dan was er volgens directeur Hans Bakker sprake van een succesvolle editie. Nu is die verwachting bijgesteld naar 1,2 miljoen bezoekers. Vorige maand vond Bakker de actuele aantallen nog "bevredigend". Een leugentje om bestwil, zo blijkt nu.

Negatieve publiciteit
Er worden verschillende redenen genoemd voor de dramatische cijfers, zoals negatieve publiciteit en een "stroeve start". "Na de coronapandemie moest er in de eerste weken na de opening nog veel gebeuren op het Floriade-terrein", geeft de organisatie toe. Ook de hoge prijzen - 35 euro voor een kaartje en 19,50 euro voor een parkeerplek - spelen mee. "Vooral onder druk van de huidige hoge inflatie en energiekosten."

Verder noemt men "een verandering in het recreatiegedrag" als een oorzaak voor de desastreuze aantallen. Uit onderzoek - uitgevoerd in opdracht van de Floriade - zou blijken dat Nederlanders nu minder vaak dagattracties bezoeken dan vóór de coronaperiode. Andere grote Nederlandse trekpleisters hebben daar opvallend genoeg geen last van: daar gaat het dit seizoen juist beter dan verwacht.

33,8 miljoen euro
De financiële consequenties zijn enorm. Door de lagere bezoekersaantallen wordt er 24,3 miljoen euro minder verdiend aan kaartverkoop en horeca. Samen met extra kosten voor corona-aanpassingen en lagere omzet uit parkeren is sprake van een tegenvaller van 33,8 miljoen euro. "Dit verwerkt de gemeente Almere in haar jaarrekening van 2021", valt te lezen in een persbericht.

De gemeente Almere berekende eerder 41,5 miljoen euro uitgegeven te hebben aan de Floriade 2022. Daar zou nu dus een kleine 34 miljoen euro bovenop komen. Een reservepotje blijkt niet toereikend. Er wordt nog met het Rijk en de provincie Flevoland overlegd "over het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid van de financiële consequenties". Beide partijen hebben echter in februari al aangegeven geen extra geld beschikbaar te willen stellen bij eventuele tegenvallers.

Faillissement
Ondanks het slechte nieuws en de rampzalige financiële gevolgen blijft het park voorlopig wel open voor publiek. Over een eventuele vervroegde sluiting of een faillissement, waar eerder al voor gewaarschuwd werd, valt in het perscommuniqué van de gemeente niets te lezen. Maar als er geen extra geld komt, is de kans op een sluiting uiteraard zeer groot.

Het is de bedoeling om de komende tijd meer in te zetten op marketingcampagnes, in de hoop dat er nog wat mensen overgehaald kunnen worden om langs te komen. Ook moet er een "aantrekkelijker prijsniveau" komen en zal "het ticketingproces" verbeterd worden. Daarnaast wordt gedacht aan gratis tours op het terrein en het aantrekkelijker maken van de entreegebieden. "Floriade BV en de gemeente doen er samen alles aan om zo veel mogelijks bezoekers naar de Floriade te trekken", belooft het management.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Floriade Expo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be