Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Gorky Park

Oekraïne ziet bombarderen van pretpark door Rusland als oorlogsmisdrijf

28-05-2022, 22.59 uur

Oekraïne vermoedt dat er sprake is van een oorlogsmisdrijf bij het bombarderen van een attractiepark. Het Oekraïense familiepretpark Gorky Park, gelegen in Charkov, werd al meermaals getroffen door Russische bombardementen. Justitie in Oekraïne is een officieel onderzoek gestart naar mogelijke internationale oorlogsmisdaden.

In drie maanden tijd landden er zo'n vijftig granaten in het pretpark. "Het raken van burgerdoelen en civiele infrastructuur, het vernietigen van cultureel erfgoed en pogingen om burgers te doden worden beschouwd als oorlogsmisdrijven", vertelt aanklager Roman Petrenko aan persbureau AFP.

"Een vergissing kan één of twee keer voorkomen, maar er zijn 56 treffers geregistreerd. Het is geen ongeluk, ze hebben het park bewust als doel gekozen." Samen met een team van specialisten op het gebied van explosieven, ambtenaren, gemeentemedewerkers en assistenten brengt de officier van justitie momenteel elke krater in beeld.

Gewond
Hij laat munitie opgraven, maakt foto's en noteert van elke plek de hoek van de inslag en de herkomst van het wapen. Daarbij krijgen de Oekraïners hulp van de Amerikaanse organisatie Bomb Techs Without Borders. Bij het bombarderen van Gorky Park raakte tot nu toe niemand gewond.

Meer Gorky Park
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be