Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Zweefmolen op Groningse kermis stilgelegd na ongeluk: drie lichtgewonden

17-05-2022, 17.03 uur

Bij een ongeluk met een zweefmolen op de kermis in Groningen zijn zondagavond drie personen lichtgewond geraakt. Het ging mis toen de gondels van de tientallen meters hoge attractie weer beneden waren na een ritje. De inzittenden stapten uit, maar toen ging de molen plotseling weer draaien.

Aanwezigen werden door de bakjes tegen de hekken geduwd. De eigenaar drukte onmiddellijk de noodstop in, maar dat kon niet voorkomen dat de bakjes tegen de hekken en tegen elkaar aan knalden. Drie bezoekers liepen kneuzingen en schrammen op.

Eén van hen, een 16-jarig meisje, moest behandeld worden aan een snijwond op haar been. "Mensen die nog niet zaten, werden aan de kant gebeukt", vertelt het slachtoffer aan RTV Noord. "Mijn stoeltje begon toen te draaien. Ik klapte tegen het ijzeren hek aan de zijkant aan en het stoeltje achter mij kwam met een vaart tegen mijn been aan."

Veiligheidseisen
Volgens de exploitant van Around the World, zoals de zweefmolen heet, was er sprake van een technisch mankement. "Dit kan en mag niet gebeuren", zegt hij in gesprek met de regionale omroep. "Ik heb deze attractie twaalf jaar, het is nog nooit gebeurd." De kermisattractie voldeed volgens de gemeente aan alle veiligheidseisen.

Inmiddels heeft er een reparatie plaatsgevonden, bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan Looopings. "Maar die bleek bij een inspectie door keuringsinstantie TÜV Nederland onvoldoende om de veiligheid te kunnen waarborgen", aldus de voorlichter.

Heel vervelend
"Daarom staat de molen tot nader order stil. We vinden dit heel vervelend voor de ondernemer, waar we goed contact mee hebben, maar de veiligheid gaat uiteraard voor alles." De Meikermis in Groningen duurt tot en met zondag 22 mei. Het is onduidelijk of de attractie in de tussentijd nog vrijgegeven kan worden.Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be