Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Zoo Planckendael

Belgische dierentuin ontruimd vanwege ontsnapping mensaap

13-05-2022, 20.36 uur

De Belgische dierentuin Zoo Planckendael is vandaag even ontruimd geweest vanwege de ontsnapping van een mensaap. Rond 11.00 uur bleek dat er een bonobo in een boom buiten het bonobo-eiland zat. Na een conflict in de apengroep wist hij een gracht van 7 meter te overbruggen. Daarop werd het noodplan geactiveerd. Aanwezige bezoekers moesten - indien mogelijk - vertrekken.

"Veiligheid is prioritair", liet het park weten op social media. "De politie is ter plaatse. De verzorgers doen er alles aan om het dier nu terug in zijn verblijf te brengen. We houden jullie op de hoogte." Tientallen scholieren schuilden tijdelijk in het gebouw van de olifanten. Daar kregen ze flesjes water aangeboden.

"Zamba was heel nieuwsgierig en bleef rustig tijdens zijn tocht rondom het eiland", meldt Zoo Planckendael over de aap. Om het dier terug in het verblijf te krijgen, gaven verzorgers hem een banaan met verdovingsmiddel. Na een uur of twee werkte de verdoving volledig en viel de bonobo in slaap. Op dat moment bevond hij zich al op de grond.

Heropend
Toen konden medewerkers het dier terugbrengen naar zijn verblijf. Rond 13.30 uur zat de bonobo weer op zijn plek. "Wij geven hem de komende tijd wat rust om bij zijn familie te zijn en te bekomen van zijn avontuur", aldus het management. Om 14.00 uur werd de dierentuin heropend, al waren veel bezoekers toen al huiswaarts gekeerd.

Er wordt gezocht naar een oplossing om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. "Daarom blijft de hele bonobofamilie tot maandag in hun binnenverblijven en zijn ze daar te bewonderen."

Doodgeschoten
Het verblijf van de mensapen opende in 2019. Een jaar eerder kwam het dierenpark in het nieuws door de ontsnapping van een leeuw. Dat dier moest worden doodgeschoten, tot grote woede van dierenactivisten.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Zoo Planckendael
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be