Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Dodenherdenking per ongeluk op kermisterrein: 'Weinig historisch besef'

30-04-2022, 21.08 uur

De organisatie van de dodenherdenking in het Gelderse Doesburg baalt van de komst van een kermis. Dit jaar valt het opbouwen van de Doesburgse kermis per ongeluk samen met de herdenking op woensdag 4 mei. De attracties komen in de buurt te staan van het vredesmonument, waar de herdenkingsceremonie jaarlijks plaatsvindt.

De kermis zelf start op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei. Het evenement wordt georganiseerd door de familie Hachmang. Er is door de gemeente een vergunning voor afgegeven, maar daarbij vergat men in eerste instantie de dodenherdenking. "Tijdens de verkennende gesprekken met de familie Hachmang is door de gemeente niet gewezen op de nationale dodenherdenking", valt te lezen op de website van de gemeente.

Toen de flater aan het licht kwam, is het kermisterrein opnieuw ingericht. Bovendien worden de werkzaamheden woensdag om 18.00 uur tijdelijk stilgelegd. In overleg is besloten om enkele wagens en een attractie pas na de dodenherdenking toegang te geven tot het terrein. "De stille tocht kan de gebruikelijke route aanhouden", meldt de gemeente.

Dranghekken
"Tijdens de kermis staan er dranghekken rondom het monument en de bloemenkransen." Het bewuste monument, ter nagedachtenis aan alle Doesburgse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, werd ontworpen door schrijver en kunstenaar Jan Wolkers.

Lo Cohen, medeoprichter van het Stichting 4-5 Mei Comité Doesburg, snapt er niets van. "Het viel rauw op mijn dak toen ik de krant opensloeg", vertelt hij aan Omroep Gelderland. "Ik snap niet dat de gemeente de dodenherdenking niet als absoluut blokkeerpunt in de kalender heeft staan. Dat ze nu net voor 5 mei als startdag hebben gekozen, is absurd."

Ongelukkig
Comitévoorzitter Beeuwe Rozema: "Blijkbaar hebben afdelingen bij de gemeente langs elkaar heen gewerkt en had een persoon op één afdeling weinig historisch besef. Bij het herdenken en gedenken van oorlogen en vredesmissies hoort geen kermis." Een woordvoerder van de gemeente noemt het "een ongelukkige samenloop van omstandigheden".

Voor Cohen zijn de maatregelen en toezeggingen niet genoeg. "Ik voel me diep geraakt en voel me niet in staat om in deze ambiance te herdenken", meldt hij. "Ik heb al besloten dat ik er niet heen ga en ik speel ook niet mee met het muziekcorps."

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be