Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Phantasialand

Herinneringen ophalen aan overleden Phantasialand-ontwerper: 'Hopelijk is er iemand die mij opvolgt'

26-04-2022, 08.11 uur

Het onverwachte overlijden van Phantasialand-ontwerper Eric Daman heeft gezorgd voor een schokgolf in de Europese pretparkwereld. Op social media stromen de condoleances en lofuitingen binnen. Ook verscheen er een oud interview met de Vlaming, opgenomen in oktober 2009. Daarin gaat hij dieper in op het ontwerpproces van verschillende attracties in Phantasialand.

Het gesprek in podcast Ochtend in Pretparkland was niet meer online te vinden. Vanwege de dood van de beeldbepalende ontwerper besloten de makers de aflevering opnieuw uit te brengen. In 2009 had Daman al een behoorlijk portfolio opgebouwd, met afgeronde projecten als mijntrein Colorado Adventure, wildwaterbaan River Quest, spinning coasters Winja's Fear en Winja's Force, Hotel Ling Bao, inverted coaster Black Mamba en Hotel Mataba.

Daman vertelt onder meer hoe hij in de pretparkwereld terecht is gekomen en hoe hij - vóór zijn Phantasialand-carrière - gewerkt heeft voor Bobbejaanland. Ook worden zijn ontwerpstijl en zijn visie uitvoerig besproken. "Ik zou Phantasialand eerder een pretstad noemen dan een pretpark", zegt hij bijvoorbeeld. Daarnaast legt hij uit hoe hij zich zo min mogelijk laat inspireren door andere attractieparken, om zo een frisse blik te kunnen houden.

Toestemming
Heel even gaat het over een eventuele opvolger. Lachend: "Ooit zal ik eens moeten stoppen. En hopelijk is er dan iemand die mij opvolgt. Dat zien we dan wel weer." De podcastmakers hadden Daman het liefst ook gesproken bij de opening van het nieuwste themagebied Rookburgh, maar daar gaf Phantasialand geen toestemming voor.

Anno 2022 - ruim twaalf jaar na het gesprek - ziet de nalatenschap van Daman er nóg indrukwekkender uit, met bijvoorbeeld interactieve darkride Maus au Chocolat, funhouse Das Verrückte Hotel Tartüff, waterbaan Chiapas, lanceerachtbaan Taron, boomerang coaster Raik, flying coaster F.L.Y. en Hotel Charles Lindbergh. Naar verschillende projecten wordt al gehint in de oude podcast.

Symbool
Phantasialand heeft zelf nog niet publiekelijk op het trieste nieuws gereageerd. Wel plaatste operationeel manager Chris Theis een cryptisch bericht op zijn Instagram-pagina, zonder de naam van de ontwerper te noemen. "Your stories live on in us and the worlds you helped create", valt te lezen bij een symbool uit het logo van Taron.


Meer Phantasialand
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be