Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Feldman Ecopark

Video: dierentuin in Oekraïne evacueert dieren na oorlogsverwoesting

12-04-2022, 13.42 uur

Van de Oekraïense dierentuin Feldman Ecopark bij Charkov is weinig meer over. Russische aanvallen hebben het park ernstig beschadigd. Medewerkers proberen de nog levende dieren daarom te evacueren naar een veiliger gebied.

Feldman Ecopark ligt al sinds het begin van de oorlog regelmatig onder Russische vuur. Daarbij zijn vele dieren om het leven gekomen, waaronder bizons, tijgers, panters en jaguars. Soms zijn de gevechten zo hevig dat medewerkers het park dagenlang niet kunnen bereiken. Tussen de beschietingen door proberen ze zo veel mogelijk dieren te evacueren.

Via Facebook praat Feldman Ecopark de buitenwereld regelmatig bij. Op dinsdag 5 april kwam het meest verontrustende bericht tot nu toe: "Feldman Ecopark bestaat niet meer. Dat kunnen we nu definitief zeggen. Gisteren en vandaag is het park hevig beschoten en gebombardeerd. Infrastructuur en hokken zijn vernietigd."

Beren
Roofdieren kunnen een extra probleem vormen. "Hun verblijven staan als bij wonder nog net overeind, maar na een volgende ronde van beschietingen kunnen gestresste leeuwen, tijgers en beren misschien Charkov of de omringende dorpen in lopen. Dat kunnen we niet toestaan."

Het is moeilijk om in oorlogstijd geschikt transport te vinden voor de roofdieren. Grote vrachtwagens kunnen bovendien de aandacht trekken van het Russische leger, met mogelijk catastrofale gevolgen. Toch is het de afgelopen dagen gelukt om een aantal leeuwen, tijgers, panters en jachtluipaarden in veiligheid te brengen.

Euthanaseren
Voor de overgebleven exemplaren wordt de situatie met de dag penibeler. Als de hekken het begeven, rest het park geen andere keuze dan de dieren te euthanaseren. Feldman Ecopark krijgt van alle kanten hulp aangeboden. Dierenorganisaties, kleine dierentuinen en zelfs boeren bieden aan om de bewoners tijdelijk op te vangen.

Het park kan niet op elk aanbod ingaan, legt een woordvoerder uit. "We handelen uit het belang van de dieren. Elke verplaatsing levert extra stress op, terwijl ze al hebben geleden door de bombardementen. Daarom houden we ze het liefst binnen Oekraïne om de transporttijd te minimaliseren. We zijn onze buitenlandse partners dankbaar voor hun aanbod en ik smeek mensen wiens hulp we niet accepteren om zich niet beledigd te voelen."

Donaties
Naast het evacueren van dieren probeert Feldman Ecopark de inwoners van Charkov te helpen door voedselpakketten en hulpgoederen te verspreiden. Donaties zijn welkom via de website van het park.Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be