Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Clean Air Nederland wil zo snel mogelijk rookverbod in de Efteling: 'Steeds meer klachten'

11-04-2022, 18.32 uur

Het is de hoogste tijd dat de Efteling een rookverbod invoert, vindt Clean Air Nederland. De organisatie, die opkomt voor de belangen van niet-rokers, ontvangt naar eigen zeggen steeds meer klachten over roken in het Brabantse sprookjespark. "De Efteling is op het gebied van roken één van de meest conservatieve parken van Nederland", vertelt voorzitter Tom Voeten aan Looopings. Een Efteling-woordvoerder belooft dat het onderwerp "absoluut de aandacht heeft".

Parken als Burgers' Zoo, Attractiepark Slagharen, Wildlands Adventure Zoo Emmen, Avonturenpark Hellendoorn, Drievliet, DierenPark Amersfoort, Apenheul, Julianatoren, Ouwehands Dierenpark, Duinen Zathe en Drouwenerzand hanteren al langer een verbod. Daar mag alleen nog gerookt worden op enkele afgebakende plekken. Artis heeft roken overal verboden. Enkele grote jongens in de branche, waaronder de Efteling, Toverland, Diergaarde Blijdorp, Duinrell en Walibi Holland, zijn nog niet overstag.

"De Efteling is natuurlijk veruit de grootste in dat rijtje", vertelt Voeten. "Je merkt dat andere parken zich daarachter verschuilen: als zij het niet doen, doen wij het ook niet. De Efteling heeft dus een voorbeeldfunctie. Des te stuitender is het dat er anno 2022 nog steeds overal gerookt mag worden, wachtrijen en binnenlocaties uitgezonderd."

Angst
De Efteling durft nog geen rookverbod in te voeren uit angst dat sommige bezoekers zullen wegblijven. Voeten: "Je ziet dezelfde argumenten als pakweg vijftien jaar geleden in de horeca: cafés zouden klanten massaal verliezen en failliet gaan. Daar was uiteindelijk helemaal niets van te merken. De omzet steeg alleen. Het is meer angst dan realiteit."

Voeten draait het argument liever om. "Een ondernemer denkt vaak: als ik roken verbied, blijven mensen weg. Maar hoeveel mensen blijven nu weg omdát er gerookt wordt? Het is juíst gastvrij als er niet overal gerookt mag worden. Je beperkt daarmee de overlast voor de overgrote meerderheid. Een familiepark met de stank van sigaretten zorgt niet voor een gastvrij onthaal."

Halfbakken
In de Efteling wordt roken in het Sprookjesbos sinds 2017 ontmoedigd. Er zijn in het bos drie rookzones ingericht. Van een verbod is echter geen sprake: wie zin heeft om een sigaret op te steken tussen de sprookjestaferelen, mag dat gewoon doen. "Het is een halfbakken maatregel", oordeelt Clean Air-voorzitter Voeten. "Aan een verzoek heb je niets. Die vrijblijvendheid werkt maar voor een heel klein gedeelte voor de rokers. Ze denken vaak dat ze er niemand mee lastigvallen, maar dat doen ze wel. Het gevolg is dat andere bezoekers geïrriteerd raken omdat zij wel een rookvrij park verwachten."

In 2020 bleek uit een online poll dat ruim 80 procent van de pretparkfans een voorstander is van een rookverbod in de Efteling. Vorig jaar augustus gaf de Efteling nog aan te onderzoeken of het nodig was om het rookbeleid aan te scherpen. Sindsdien bleef het stil. Voeten hekelt de nonchalante houding van het attractiepark. "Het is onbegrijpelijk dat de regels daar anno 2022 nog zo laks zijn."

Gevolgen
In een reactie meldt een Efteling-voorlichter dat er achter de schermen wel degelijk nagedacht wordt over een aanscherping van het rookbeleid. "Wanneer dat doorgevoerd wordt, is nog niet bekend. We willen dit zorgvuldig en nauwkeurig aanpakken, omdat we ons goed realiseren dat het gevolgen heeft voor zowel gasten als medewerkers." De wensen van gasten zouden "zwaar meegewogen" worden. Voeten is daar niet van onder de indruk. "Dit zeggen ze al jaren."

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be