Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Groot onderhoud bij Efteling-attractie Pagode kost 2,5 miljoen euro: 'Heel spannende klus'

07-04-2022, 22.02 uurBeeld: @ThijsKrebbeks

De Pagode in de Efteling is maandenlang gesloten voor een gigantische onderhoudsbeurt. In een aflevering van Efteling-podcast Kleine Boodschap geven projectleider Peter Couwenberg en uitvoerder Frank Poels tekst en uitleg over het indrukwekkende project, dat maar liefst 2,5 miljoen euro kost. Ze vertellen uitgebreid wat er allemaal komt kijken bij de ingrijpende klus.

In vier maanden tijd worden achtereenvolgens drie dingen aangepakt: de lagers van de hoofdarm, het besturingssysteem en de hydraulische systemen. De Efteling nam in eerste instantie contact op met de fabrikant van de tientallen meters hoge uitkijktoren: Intamin. "Die vonden het toch wel een heel spannende klus, die hadden het zelf nog nooit gedaan", vertelt Couwenberg.

De Pagode is 35 jaar oud, terwijl de meeste leveranciers attracties slechts enkele tientallen jaren onderhouden. "Dan zeggen ze: het wordt tijd voor iets nieuws", aldus Couwenberg. De Efteling wilde de vliegende tempel echter behouden. Poels: "Het is een ding waar wij steeds vaker tegenaan lopen: wij moeten attracties grondig onder handen nemen omdat ze eigenlijk voor de eeuwigheid moeten blijven bestaan."

Anderhalf jaar
De reactie van Intamin luidde volgens Couwenberg dan ook: "Wij willen graag meekijken, maar wij gaan de klus voor jullie niet doen." Er is vervolgens naar andere partijen gezocht. "We zijn anderhalf jaar bezig geweest om dat goed voor te bereiden."

Eigenlijk zouden de lagers alleen doorgesmeerd worden. "Daar stond een postje voor van 15.000 euro", zegt de projectleider. Het kwam echter goed uit om tegelijkertijd een hoop andere zaken te fiksen. "Laten we het dan nu in één keer goed doen, zodat we de komende tien jaar vooruit kunnen. En het is nu een klus geworden van 2,5 miljoen euro."

Slopen
Is überhaupt overwogen om de Pagode te slopen en een nieuwe attractie te bestellen? Ja, geeft Couwenberg toe. "We hebben een businesscase gemaakt. Ook omdat we de besturing moesten vervangen. Maar als je de herbouwwaarde van de Pagode ziet ten opzichte van wat de onderhoudskosten nu zijn: dat staat echt niet in verhouding."

Bovendien is de Pagode eigenlijk te beeldbepalend om afscheid van te nemen. "Het is voor ons een icoon. Het is weliswaar geen A-attractie, maar iedereen herkent de Pagode. Dat is voor ons ook heel veel waard." En dus stemde de directie in met de investering van 2,5 miljoen euro. "Voor 2,5 miljoen euro bouw je geen nieuwe Pagode. Dan moet je meer in de richting van 20, 25 miljoen denken."

Movingheads
In de podcast, die een uur duurt, wordt ook tot in detail ingegaan op de exacte technische werkzaamheden. De heren leggen onder meer uit hoe er - in samenwerking met Intamin - een oplossing is gevonden voor een oud probleem. Daardoor kan de capaciteit van de tempel straks omhoog van zestig naar honderd personen per vlucht. Verder wordt het nieuwe lichtplan van de attractie onthuld. Er komen onder meer movingheads onder de tempel: bewegende lampen, die gebruikt kunnen worden bij avondshows.


Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be