Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Center Parcs De Kempervennen

Video: zo werd de eerste loopingglijbaan van Nederland gebouwd

07-04-2022, 15.33 uurBeeld: Theme Park Science

In het Brabantse vakantiepark Center Parcs De Kempervennen is vandaag de eerste loopingglijbaan van Nederland geopend. Normaal gesproken glijden badgasten in een waterglijbaan alleen naar beneden, maar de nieuwe Aqua Loop bevat een element in de vorm van een looping. Daarbij gaan bezoekers dankzij de snelheid ook weer een stukje omhoog.

YouTube-kanaal Theme Park Science volgde de bouw van de bijzondere waterattractie. In een documentaire van bijna veertien minuten wordt getoond hoe de glijbaan in elkaar is gezet en wat voor techniek er nodig is om ervoor te zorgen dat de installatie naar behoren werkt.

Zo is het niet mogelijk om de volledige buis nat te houden door er water doorheen te laten glijden. Water stroomt immers niet omhoog. Daarom wordt in de looping gebruikgemaakt van een nevelinstallatie. Bovendien is de glijbaan voorzien van een speciaal luik voor bezoekers die de looping vanwege een te lage snelheid niet halen. Zij kunnen de baan dan veilig verlaten.

Valluik
De 80 meter lange glijbaan start met een valluik op bijna 12 meter hoogte. Dan volgt een vrije val van 10 meter, met een topsnelheid van ongeveer 50 kilometer per uur. Nog geen twintig seconden is het avontuur voorbij. Naast de Aqua Loop verscheen de ruim 100 meter lange bandenglijbaan Aqua Racer, die start op 9 meter hoogte.

"Hiermee zijn we met recht één van de meest aantrekkelijke zwembaden van Nederland", liet manager Kees Luijbregts weten bij de opening. In de video komt ook professor Emile van der Heide van Universiteit Twente aan het woord, gespecialiseerd in huidtribologie. Hij legt uit hoe wrijving werkt en wat dat voor invloed heeft op je glijsnelheid.



Meer Center Parcs De Kempervennen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be