Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Leveranciers

Achtbaanbouwer Vekoma gaat hogere staalprijzen doorberekenen aan pretparken

06-04-2022, 14.05 uur

Het bestellen van een achtbaan bij de Nederlandse fabrikant Vekoma wordt duurder. De bekende Limburgse attractiebouwer moet de tarieven verhogen nu de staalprijzen zijn verdubbeld door de oorlog in Oekraïne. In het vervolg worden die hoge staalprijzen doorberekend aan de pretparken, vertelt technisch directeur Joop van Doorn in een interview met de Volkskrant.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne is de markt voor bouwmaterialen op tilt geslagen. Rusland en Oekraïne zijn belangrijke staalproducenten. Eén van de grootste staalfabrieken van Europa, gelegen in het Oekraïense Marioepol, is enkele weken geleden gebombardeerd door het Russische leger. Tegelijkertijd heeft Europa de invoer van Russisch staal in de ban gedaan als onderdeel van sancties.

Bij Vekoma, één van de grooste achtbaanbouwers ter wereld, voelen ze dat ook. "Deze buizen zijn nu allemaal opeens veel meer waard", zegt Van Doorn over de materialen in zijn opslagplaats. "Maar daar hebben we niks aan, want we hebben die buizen nodig voor de achtbanen die we al verkocht hebben."

Voorraad
Vekoma-coasters bestaan voor 95 procent uit staal, weet de directeur. Het bedrijf probeert zich op een aantal manieren te beschermen tegen de stijgende prijzen. Zo is er nog een voorraad aan stalen buizen die maanden geleden zijn ingekocht tegen gunstigere prijzen. "We hebben altijd een hoeveelheid materiaal op voorraad, meestal zo'n zes tot negen maanden."

Maar uiteindelijk komt de verdubbeling van de staalprijzen wel op het bord van opdrachtgevers terecht, in dit geval de pretparken. Vekoma is anders gaan kijken naar contracten, vertelt Van Doorn. Zo worden toeslagen of verrekeningen voor de staalprijs nu standaard meegenomen bij het opstellen van een contract.

Pech
In een aantal eerder afgesloten contracten staat zo'n bepaling al. "Het verschilt van contract tot contract, er zijn ook contracten waar we simpelweg pech hebben." Niemand is erbij gebaat, benadrukt Van Doorn. "Wij zullen zelf een deel van de hoge staalkosten voor onze rekening moeten nemen. En een deel van de rekening komt terecht bij de pretparken. Uiteindelijk is het aan de pretparken hoe zij met die kostenverhogingen omgaan, bijvoorbeeld door ze te verrekenen in de ticketprijzen."

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer leveranciers
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be