Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Werkstraf en boete voor kermisexploitant na ongeluk met attractie Deca Dance

05-04-2022, 22.45 uur

Een Brabantse kermisexploitant is veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur. Zijn bedrijf krijgt een boete van 7500 euro. Aanleiding is een ernstig ongeluk met de attractie Deca Dance in september 2019, op de kermis in het Gelderse Wijchen. Daarbij raakte een vader en een zoon gewond.

Het jongetje had een breuk aan zijn pols. De verwondingen bij zijn vader waren zo ernstig dat zijn rechterbeen vanaf enkele centimeters boven de knie geamputeerd moest worden. Het ongeval vond plaats toen tijdens een ritje één van de gondelarmen afbrak. De gondel met de twee slachtoffers verdween door een gat in de bodemplaten en kwam onder de attractie terecht.

Tijdens de rechtszaak die volgde, werd duidelijk dat de exploitant in maart 2019 een filmpje heeft gemaakt van een scheur in de bewuste gondelarm. Na de ontdekking is dat mankement gerepareerd door een niet-gecertificeerde lasser. De rechtbank Oost-Brabant "verwijt het de kermisexploitant dat zij niet controleerde of de lasser wel kundig was, terwijl zij wist dat deze niet gecertificeerd was".

Zorgplicht
"Hiermee heeft zij niet aan haar zorgplicht voldaan." Bovendien vond er na het lassen geen controle plaats en werd er geen melding gemaakt van de scheur of de reparatie bij de bij de aangewezen instelling, zo meldt de rechtbank. "In het logboek van de onderneming is niets terug te lezen over de laswerkzaamheden." Was dat wel gebeurd, dan zou de las volgens de rechter beter onderzocht zijn bij een periodieke keuring. Dat had het incident kunnen voorkomen.

Bij het bepalen van de straf hield de rechter naar eigen zeggen rekening met de impact van de coronamaatregelen op de kermisexploitant. Ook speelde mee dat er spijt is betuigd en dat de ondernemer contact heeft gehouden met het gezin van de slachtoffers.

Aanpassingen
Het Openbaar Ministerie had eerder een boete van 25.000 euro - waarvan 10.000 euro voorwaardelijk - en een taakstraf van 120 uur geëist. De Deca Dance mag gewoon operationeel blijven. In 2020 keerde de attractie terug op de kermis. Er zijn aanpassingen verricht om ongelukken te voorkomen. De molen werd in 1993 gebouwd door de Nederlandse fabrikant Nauta Bussink.

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be