Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Holland

Walibi Holland aast op Europese primeur: spectaculaire single-rail coaster

15-05-2022, 19.36 uur

Walibi Holland heeft een sensationele nieuwe achtbaan op het oog. Het pretpark wil een opzienbarende single-rail coaster neerzetten: een achtbaan met slechts één spoor in plaats van twee, zoals gebruikelijk is. Dat melden verschillende ingewijden aan Looopings. Het concept is afkomstig van de Amerikaanse firma Rocky Mountain Construction (RMC).

Daarmee zou Walibi een Europese primeur van formaat in handen hebben. RMC leverde tot nu toe vier verschillende single-rail coasters. Die verschenen in de Amerikaanse staten Texas (2018), Californië (2018), Idaho (2021) en Nieuw-Jersey (2021). Binnenkort opent een vijfde exemplaar, weer in Californië.

Het is de bedoeling dat Walibi het bijzondere attractietype voor het eerst naar een ander continent haalt. RMC is bekend als de bouwer van Walibi's 36,5 meter hoge hybrid coaster Untamed, geopend in 2019. Kennelijk beviel de samenwerking met de Amerikanen goed.

Commentaar
De plannen lijken al in een vergevorderd stadium te zijn, al is er nog geen 100 procent zekerheid. Een officiële bevestiging blijft dan ook uit. Looopings heeft een vertegenwoordigster van RMC telefonisch om commentaar gevraagd, maar zij wil het bestaan van het project op dit moment bevestigen noch ontkennen. Ook een woordvoerster van Walibi kan er momenteel niets over kwijt.

De aanwinst zou komen te liggen op een stuk grond dat momenteel nog niet toegankelijk is voor publiek, tussen lanceerachtbaan Xpress: Platform 13 en mega coaster Goliath. In dat gebied, achter wildwaterbaan El Rio Grande, bevinden zich nu nog een oud gebouw van de groendienst en spookhuis Haunted Holidays II. Eerder kondigde Walibi aan iets nieuws te willen bouwen op de plek van de sinds 2018 gesloten kartbaan. Daar moet echter "een familiegedeelte" verrijzen, vertelde een voorlichtster vorig jaar.

Drie inversies
De bestaande single-rail coasters van RMC zijn tussen de 32 en 40 meter hoog. Ze tellen allemaal drie inversies. De topsnelheid varieert van 84 tot 93 kilometer per uur. Er wordt gebruikgemaakt van een zogenoemde raptor-rail: een dikke stalen baan geschikt voor treinen met acht tot twaalf zitplaatsen. Vanwege het smalle spoor zitten alle passagiers in een enkele rij achter elkaar.

"Vergeleken met traditionele stalen achtbanen, met een dubbele rail, zijn raptors voordelig", valt te lezen op de website van RMC. "Ze verbruiken minder staal en ze zijn sneller te installeren, op een compact oppervlak. Er zijn minder funderingen nodig en ze nemen minder ruimte in. Raptors zorgen voor een spannende rit voor een geweldige prijs."Meer Walibi Holland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be