Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling: Danse Macabre

Spookslot uit de Efteling in beeld bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

06-04-2022, 19.49 uur

De ophef rond de sloop van het Spookslot in de Efteling is ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed niet ontgaan. Twee erfgoedverenigingen pleiten ervoor om het Spookslot een beschermde status te geven, in de hoop dat de nostalgische attractie behouden blijft. Naar aanleiding van de commotie is het de bedoeling om de Efteling-attractie een plek te geven op de longlist voor nieuw aan te wijzen monumenten, gebouwd na 1965.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan Looopings. Normaal gesproken kunnen alleen bouwwerken uit de periode vóór 1965 een monumentenstatus krijgen. De overheidsorganisatie werkt al een tijdje aan een programma om ook recenter erfgoed op de rijksmonumentenlijst te plaatsen. Het Spookslot opende in 1978.

"Het Spookslot komt waarschijnlijk op de longlist voor dat proefproject te staan", vertelt de voorlichter in gesprek met Looopings. "Daar valt geen directe status aan te ontlenen: het wordt meegenomen als een signaal, om op een later stadium te kijken naar de exacte mogelijkheden."

Historische waarde
Het betekent dus niet dat er sprake zal zijn van een versnelde aanwijzingsprocedure. "Het zou een opmaat kunnen zijn naar een eventuele monumentenstatus in de toekomst", verduidelijkt de woordvoerder. "We kunnen dan gaan kijken naar de historische waarde van het slot."

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil naar eigen zeggen geluiden uit de samenleving serieus nemen. "Als dit soort dingen worden aangedragen, dan moeten we dat in overweging nemen." De kans dat de sloop op deze manier daadwerkelijk tegengehouden kan worden, is echter zeer klein. Naar verwachting is het proefproject eind dit jaar afgerond. De sloop van het Spookslot staat al op de planning voor na de zomervakantie.

Meer Efteling: Danse Macabre
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be