Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Erfgoedvereniging luidt de noodklok vanwege sloopbeleid Efteling

23-03-2022, 14.22 uurBeeld: @KrisfromBelgium

Een erfgoedvereniging maakt zich grote zorgen over het slopen van attracties in de Efteling. Het sprookjespark in Kaatsheuvel nam de afgelopen jaren afscheid van attracties als de Bob, Polka Marina en Monsieur Cannibale. Binnenkort verdwijnt ook het Spookslot. De Nederlandse vereniging Heemschut, die zich sinds 1911 inzet voor het behoud van cultureel erfgoed, vindt dat de Efteling-directie verkeerd bezig is.

In een open brief uit directeur Karel Loeff felle kritiek op het sloopbeleid van de Efteling. "Wij moeten tot ons leedwezen constateren dat de Efteling een groot aantal Nederlandse fans van het eerste uur aan het verliezen is", schrijft hij. "Waar zijn de creativiteit en de waarden van het cultureel erfgoed verankerd, benoemd en ondergebracht?"

De Efteling focust te veel op innovatie en imago en te weinig op het beschermen van het culturele erfgoed, vindt de vereniging. Het weghalen van iconische attracties is daar het bewijs van, aldus Loeff. "U neemt besluiten die het erfgoed van de Efteling schaden en vernietigen, terwijl zelfs de zorg voor verdwenen objecten niet kan worden gegarandeerd."

Walvis
Heemschut zocht vorig jaar al de media op toen Monsieur Cannibale het veld moest ruimen. Ook toen verscheen er een brief. Daar heeft de vereniging nooit antwoord op gekregen, vertelt directeur Loeff aan Looopings. Ook het verwijderen van de walvis van bootjesmolen Polka Marina was tegen het zere been van Heemschut. De club pleit voor een officiële monumentenstatus voor oude attracties, zodat de Efteling ze niet mag slopen.

De directe aanleiding om opnieuw aan de bel te trekken, is het recente besluit om het Spookslot uit 1978 te vervangen. Heemschut noemt het "een belangrijke attractie die geen bot sloopbesluit verdient". "Het Spookslot vertegenwoordigt belangrijke waarden, ook in de historie van de Efteling zelf." Men wil dat de Efteling-directie nadenkt over een manier om de attractie te behouden. Rigoureus slopen zou "een aderlating voor de geschiedenis van het park" zijn.

Nonchalant
Maar is het niet mogelijk dat de vervanger van het Spookslot, waarover de Efteling nog niets bekendgemaakt heeft, straks wél recht doet aan het origineel? "Dat kan, maar dan moet de Efteling daar tekst en uitleg over geven", zegt Loeff in gesprek met Looopings. "Nu is totaal niet duidelijk wat er behouden blijft en wat niet. De Efteling zou alle zorgen weg kunnen nemen als er beter gecommuniceerd zou worden. Het Spookslot heeft een te grote historische en culturele waarde om daar zo nonchalant mee om te gaan."

Een woordvoerder van de Efteling zegt verbaasd te zijn over de boodschap van de erfgoedvereniging. "Het is vervelend dat - zonder enige uitleg van onze kant - nu lijkt alsof we het culturele erfgoed niet zouden beschermen, terwijl we daar juist dagelijks intensief mee bezig zijn", zegt hij. "Dat is één van onze belangrijkste taken als Efteling."

Onderhoudsprojecten
Hij wijst op recente onderhoudsprojecten bij attracties als de Python, Carnaval Festival, De Oude Tufferbaan en de Pagode. In het Sprookjesbos werden Roodkapje en Vrouw Holle weggehaald, om vervolgens volledig opnieuw opgebouwd te worden in oude stijl. "Alles om de oude pracht te behouden voor het nageslacht." Bovendien heeft de Efteling een speciaal team dat zich richt op erfgoedbeheer. Er is ook een groot archief waar oude voorwerpen bewaard worden. "We hechten juist enorm veel waarde aan de Efteling-historie."

En die verdwenen attracties dan? "Soms zijn attracties na tientallen jaren technisch gezien op en kunnen we niet anders. Maar het kiezen van een vervanger gebeurt altijd met respect voor het verleden en met aandacht voor het gedachtegoed van de Efteling." Dat zal ook het geval zijn bij het Spookslot, belooft de voorlichter. "We vinden het wel jammer dat we dit gesprek nu moeten voeren via de media." De Efteling heeft de bond dan ook uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, om een toelichting te kunnen geven.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be