Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
AquaZoo Leeuwarden

Dierentuinontwerper vertelt over nieuw tijgergebied in Leeuwarden

22-03-2022, 13.20 uur

AquaZoo Leeuwarden werkt aan een nieuw gebied met Siberische tijgers, ook wel bekend als amoertijgers. In een interview vertelt ontwerper Rick Merkx van moederbedrijf Libéma waarom er is gekozen voor die diersoort en wat het nieuwe gedeelte bijzonder maakt.

Het waterrijke verblijf komt te liggen op de voormalige plek van twee plassen met karpers, zeeleeuwen en kroeskoppelikanen. Net als zusterpark Beekse Bergen heeft AquaZoo onlangs afscheid genomen van zeeleeuwen. Daardoor is die hoek van het park verlaten geraakt, zegt Merkx in gesprek met de podcast Zoo Inside.

Volgens hem miste het Friese dierenpark nog een grote kattensoort. Tijgers passen het best bij de positie van waterdierentuin. Er is ook nog even gekeken naar jaguars, maar daar zou een enorme kooiconstructie voor nodig zijn. Een jaguar is namelijk een "ontsnappingskoning", geeft de ontwerper aan. Bij tijgers kan water gebruikt worden als afscheiding, in een open verblijf.

Hongarije
Er wordt een tijgergebied gerealiseerd van een halve hectare, met twee gedeeltes van respectievelijk 2700 en 2300 vierkante meter. Op die manier is het mogelijk om met de tijgers te fokken. AquaZoo verwelkomt een mannetje uit een dierentuin in Hongarije en een vrouwtje uit Safaripark Beekse Bergen.

Bezoekers wandelen als het ware langs de Aziatische rivier de Amoer. Ze komen dan niet alleen tijgers tegen; er is ook een eilandje met kraanvogels. Verder wordt nagedacht over de komst van andere passende diersoorten. "We zijn voornemens om daar in de toekomst echt waterrijk Azië van te maken."

IJsberen
Verder werkt de dierentuin aan een speciaal trainingshek, zoals dat momenteel al gebruikt wordt bij de ijsberen. Bezoekers kunnen dan meekijken bij trainingen, die onder andere nodig zijn voor medische keuringen. "Daar zal de verzorger de tijgertraining doen voor het oog van de gast."

Toeschouwers zien dan bijvoorbeeld hoe een tijger rechtop staat, zijn poot tegen het hek legt en zijn bek op commando opent. Het zorgt voor "ontzettend indrukwekkende momenten", weet Merkx. "Je kunt straks tijgers ontdekken op een manier die je naar mijn weten in Nederland nog niet hebt."

Regen
De opening van het verblijf had op 1 april moeten plaatsvinden, maar door de aanhoudende regen hebben de werkzaamheden wat vertraging opgelopen. Alle pijlen zijn nu gericht op Pasen, halverwege april.


Meer AquaZoo Leeuwarden
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be