Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Kritiek op witte actrice die Jasmine speelt in Disneyland Paris: 'Dit is níet oké'

18-03-2022, 23.55 uurBeeld: @paulaa_arg

Mag een witte vrouw de rol van de Arabische Disney-prinses Jasmine spelen? Sommige Disney-fans vinden van niet. Op Twitter ontstond deze week ophef toen een Britse Disney-gek ontdekte dat de rol van Jasmine uit Aladdin in Disneyland Paris niet vertolkt wordt door een Arabische vrouw.

In plaats daarvan zet Disneyland Paris regelmatig een Spaanse vrouw in, die met behulp van schmink een Arabisch uiterlijk krijgt. Ene Milly Mouse spreekt er schande van in een reeks berichten op haar Twitter-account. "Ik kom op TikTok een blonde vrouw met blauwe ogen tegen die Jasmine speelt in Disneyland Paris", verzucht ze.

"Ik dacht echt dat Disneyland Paris hier de laatste tijd beter mee omging, maar blijkbaar niet. Bovendien is de vrouw letterlijk alleen gecast als Jasmine. Niet oké." De Disney-fan krijgt bijval van haar volgers. "Heel teleurstellend, dit valt me zo tegen van Disneyland Paris", reageert iemand. "Ik zag zo veel van dit soort betreurenswaardige zaken in Disneyland Paris afgelopen week", zegt een ander.

Elke dag blackface
Een enkeling vraagt zich af of de actrice in kwestie hier wel iets aan kan doen. Dat maakt de klaagster helemaal witheet. "Ze kiest ervoor om elke dag aan blackface te doen. Ze had het contract niet hoeven te ondertekenen."

De boze Twitter-gebruikster publiceert ook een persoonlijke foto van de Spaanse Jasmine. Gaat dat niet te ver? Nee, vindt Milly Mouse. "Ze plaatst zelf voortdurend trots op haar social media dat ze als wit persoon een gekleurd personage portretteert, dat maakt haar onderdeel van het probleem."

Zielig
De Britse vrouw blijft achter haar mening staan. "Het is zielig als acteurs gepest worden op social media omdat ze niet lijken op de Disney-personages die ze spelen, maar ik heb géén medelijden met witte acteurs die gekleurde personages vertolken. Dat is níet oké en het is absoluut hun eigen keus."

Looopings heeft de communicatieafdeling van Disneyland Paris om een reactie gevraagd, maar men kiest ervoor om niet inhoudelijk op de situatie in te gaan. De film Aladdin komt uit 1992. Jasmine werd destijds geïntroduceerd als de eerste gekleurde Disney-prinses ooit.Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be