Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Plopsa Resort Belgian Coast

Video: de geheimen van The Ride to Happiness in Plopsaland onthuld

17-03-2022, 18.09 uur

Hoe werkt de techniek achter de spinning coaster van Plopsaland De Panne? Een Nederlands YouTube-kanaal kreeg de kans om achter de schermen kijken bij één van de meest extreme achtbanen ter wereld: The Ride to Happiness. In een documentaire van ruim een kwartier wordt onder meer onthuld hoe Plopsaland kan beïnvloeden hoe snel de gondels tollen. Ook wordt duidelijk hoe bezoekers zelf kunnen zorgen voor een zo heftig mogelijke rit.

YouTube-kanaal Theme Park Science mocht aanwezig zijn bij het opstarten van de attractie, vóór openingstijd. Daarbij wordt een trein zowel vooruit als achteruit gelanceerd, om op te warmen. Technicus Kiël Coignau legt uit hoe de baan en de karretjes precies zijn opgebouwd. In de remise laat hij zien dat in de treinen magneten gebruikt worden om de draaisnelheid te bepalen.

Plopsaland heeft naar eigen zeggen gemerkt dat bezoekers houden van een heftige rit. Daarom worden de remmagneten in de treinen nu zo min mogelijk gebruikt. Verder toont Coignau een verborgen magneet bij de eerste lancering, die ervoor zorgt dat de bakjes plotseling gaan draaien bij het versnellen. Presentator Danny van der Weel onthult waar een veiligheidsrail bij de lancering precies voor dient.

Onbalans
Verder wijst ingenieur Jurnan Schilder erop dat de gondels zelfs zonder passagiers al draaien, omdat er bewust gekozen is voor een onbalans. Het gondelontwerp lijkt symmetrisch, maar aan de ene kant van een karretje is een zware hydraulische pomp gemonteerd, terwijl aan de andere kant een lichte doos met electronica werd geplaatst.

De video van Theme Park Science werd opgenomen voordat een trein The Ride to Happiness stil kwam te staan op het hoogste punt. Dat gebeurde op zaterdag 19 februari. Negen passagiers moesten met behulp van een gigantische kraan geëvacueerd worden. De chaotische reddingsoperatie nam uiteindelijk meer dan zes uur in beslag. Sinds het voorval is de attractie operationeel met slechts één van de twee treinen.Meer Plopsa Resort Belgian Coast
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be