Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Mini Efteling

Mini Efteling in Nieuwkuijk gaat na 37 jaar definitief dicht

16-03-2022, 14.38 uur

De Mini Efteling in het Brabantse Nieuwkuijk, waarschijnlijk het kleinste pretpark ter wereld, gaat definitief dicht. Na 37 jaar valt het doek voor het piepkleine attractiepark, gebouwd in een woonhuis en een achtertuin. Dat meldt directeur Imre van Veldhoven aan Looopings.

In de Mini Efteling zijn verschillende bekende Efteling-attracties en -sprookjes nagebouwd door vrijwilligers. Voorbeelden zijn Carnaval Festival, het Spookslot, Langnek, Kleine Boodschap, De Rode Schoentjes, De Sprekende Papegaai en De Ganzenhoedster. Ook Holle Bolle Gijs kreeg een plekje.

Verder bedachten de initiatiefnemers verschillende eigen creaties, zoals de Elfenshow en Bakkerij van Bommelen, geïnspireerd op respectievelijk Droomvlucht en het Volk van Laaf. Bezoekers krijgen nog één seizoen de kans om een kijkje te nemen. Eind september sluit de Mini Efteling.

Opvolger
"Eerlijk gezegd liepen we al een aantal jaar rond met het idee om te stoppen", vertelt Van Veldhoven. "Ik ben 30 en ik woon in Enschede, dus ik heb steeds minder tijd voor de Mini Efteling. We hebben nog een tijdje gezocht naar een goede opvolger, maar die hebben we eigenlijk niet kunnen vinden."

Door de coronacrisis werd de permanente sluiting uitgesteld. In 2020 was de Mini Efteling slechts beperkt open, in 2021 bleef het parkje dicht. "Maar we wilden sowieso nog één seizoen opengaan om het op een mooie manier af te kunnen sluiten en iedereen de kans te geven om nog één keer langs te komen."

Opknappen
Dat kan op zaterdagen vanaf 16 april 2022. Vanwege de beperkte capaciteit is online reserveren verplicht. Na de sluiting worden de sprookjes en attracties vooralsnog niet afgebroken. "Het idee is om alles te laten staan, maar geen rondleidingen meer te geven." De komende weken wil men besteden aan het opknappen van de decors.

Van Veldhoven vindt het jammer dat er na bijna vier decennia een einde komt aan het hobbyproject. "Bij bezoekers en medewerkers is er nog steeds heel veel enthousiasme, maar het moet wel gemanaged worden. Onze angst is dat de Mini Efteling bij gebrek aan leiding een stuurloos schip wordt, dat het op den duur een beetje doodbloedt. Dat willen we hiermee voorkomen." In september staat nog een groot afscheidsfeest op het programma.

Meer Mini Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be