Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Vrouw Holle terug in de Efteling: sprookjeshuisje wordt na ruim twee jaar opnieuw opgebouwd

11-03-2022, 14.42 uurBeeld: @janssen1959, @eftelbaard

Vrouw Holle keert terug naar de Efteling. Na jaren van onzekerheid heeft de Efteling-directie daarover een knoop doorgehakt. Nu de coronamaatregelen zijn geschrapt, is er weer voldoende geld beschikbaar om het gesloopte sprookjeshuisje opnieuw op te bouwen. Dat gaat binnenkort gebeuren, zodat Vrouw Holle het komende winter weer kan laten sneeuwen.

Het huisje van de Sprookjesbos-bewoonster werd op 17 december 2019 verwijderd, zodat het bouwwerk in het voorjaar van 2020 - na de vorstperiode - opnieuw opgebouwd kon worden. Door de financiële gevolgen van de coronacrisis besloot de Efteling het project in de ijskast te zetten.

Sindsdien was op de voormalige plek van het gebouw alleen een perk zichtbaar, omzoomd met schapenhekken. Daar komt dit jaar verandering in. De Efteling kondigt vandaag aan dat Vrouw Holle ruim twee jaar na de sloop alsnog een rentree maakt. In april starten de werkzaamheden voor de heropbouw.

3D-scan
"Voordat het huisje van Vrouw Holle in 2019 afgebroken werd, is het tot op de millimeter nauwkeurig gescand", vertelt projectleider Mark Elings. "Deze 3D-scan maakt het mogelijk om een vrijwel identiek huisje terug te zetten."

Vanwege de huidige bouwregels moeten er wel subtiele aanpassingen doorgevoerd worden. Zo wordt de deuropening iets verhoogd en wijzigt de grootte van de raamkozijnen. "Maar de sfeer van het huisje blijft hetzelfde." Enkele originele elementen zijn bewaard gebleven, zoals grote stenen die dienden als omlijsting van de deuren.

Diavoorstelling
Het sprookje van Vrouw Holle is al sinds 1952 aanwezig in de Efteling in de vorm van een diavoorstelling in een put. In 2006 werd het hoofdpersonage toegevoegd aan een aangrenzend gebouwtje, dat eerder onder meer gebruikt werd als souvenirwinkel, fotostudio en Sprookjesmuseum.

Overigens stond dat bouwwerk er al vóór de opening van het Sprookjesbos. Het oorspronkelijke huisje werd in 1945 neergezet als blokhut voor verkenners. Begin jaren vijftig volgde een opknapbeurt, aan de hand van ontwerpen van Anton Pieck.

Roodkapje
Bij de afbraak in 2019 was het nostalgische gebouw dus al 74 jaar oud. Het huisje kampte bouwkundig gezien dan ook met een hoop gebreken. Zo zat er een groot gat in één van de zijmuren. Vanwege de zeer slechte staat was slopen en opnieuw opbouwen - met moderne materialen - de enige manier om het sprookje te behouden. In 2016 gebeurde hetzelfde al met het huisje van de grootmoeder van Roodkapje.

Het verhaal van Vrouw Holle, opgetekend door de gebroeders Grimm, gaat over twee zussen die één voor één in een put vallen. Ze komen terecht in een wonderlijke wereld waar een oude vrouw woont. Zij vraagt de zussen om enkele taken te volbrengen. Als de bedden hard genoeg worden opgeschud, sneeuwt het op aarde. Een ijverige zus wordt uiteindelijk beloond voor haar harde werk, terwijl een luie zus wordt bestraft omdat ze niets uitvoerde.

Looproute
De terugkeer van Vrouw Holle is niet de enige grote verandering in het Sprookjesbos dit jaar. Vanwege werkzaamheden in het entreegebied werd een zij-ingang van het bos onlangs permanent verwijderd. De bijbehorende poort is verplaatst naar De Zes Dienaren, het sprookje van Langnek. Dat heeft gevolgen voor de looproute.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be