Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Plopsaland De Panne

Ontwerper Plopsaland was 'teleurgesteld en boos' toen zijn tekeningen niet gebruikt werden

10-03-2022, 18.18 uurBeeld: John Baylus

Een Belgische pretparkontwerper heeft het erg moeilijk gehad toen Plopsaland De Panne op het laatste moment besloot om zijn tekeningen niet te gebruiken. Dat schrijft hij op zijn eigen website. Jan Baelus uit Gent werd door Plopsa gevraagd om een nieuwe spinning coaster te ontwerpen.

Baelus maakte vervolgens tekeningen voor een achtbaan in steampunk-thema, met robots en andere machinerie. "Ik was door het dolle heen toen mijn ontwerpen en ideeën werden goedgekeurd", zegt hij. "Alle seinen stonden op groen"

Toch liep het anders. "Later werd besloten om het thema te veranderen. Het project ging naar iemand anders." De ontwerper kon het niet verkroppen dat zijn tekeningen onverwachts de prullenbak in konden. "Ik was ontzettend teleurgesteld en zelfs boos", geeft hij toe.

Verwerken
Het duurde even voordat Baelus het slechte nieuws kon verwerken. "Ik realiseerde me uiteindelijk dat niet alles in het leven volgens plan verloopt. Jezelf ergens bij kunnen neerleggen vergt een hoop oefening." De Belg deelt de niet-uitgevoerde ontwerpen op zijn website. Daarop zijn wel enkele elementen te herkennen die het eindresultaat gehaald hebben, zoals een gang met buizen en mysterieuze apparaten in de wachtrij.

Piet De Koninck - de huisontwerper van Plopsa - maakte ook enkele tekeningen voor de attractie. Hij werkte onder meer een concept uit rond boeienkoning Harry Houdini. Uiteindelijk is Plopsa voor het thema in zee gegaan met muziekfestival Tomorrowland. Kurt Heerman werd ingeschakeld voor het ontwerp. De spinning coaster kreeg de naam The Ride to Happiness by Tomorrowland.

DinoSplash
Jan Baelus kende ook succesvollere samenwerkingen met de Plopsa Group. Zo werkte hij aan de suites van het Plopsa Hotel in Plopsaland De Panne, wildwaterbaan DinoSplash in het Duitse Holiday Park en het overdekte preptpark Majaland Praha in Tsjechië.

Meer Plopsaland De Panne
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be