Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Horecamanager Efteling vertelt over wensen, toekomstplannen en blunders in twee uur durende podcast

10-03-2022, 22.42 uur

Hoe worden binnen de Efteling nieuwe restaurantconcepten bedacht? En wat voor wensen heeft de Efteling nog op horecagebied? Daarover vertelt conceptmanager horeca Frans Goenee in een ruim twee uur durende podcast. Hij staat stil bij projecten uit het verleden en kijkt alvast naar de toekomst van horeca in de Efteling.

Goenee kreeg zijn titel in 2009. In gesprek met Efteling-podcast Kleine Boodschap bespreekt hij de horeca-concepten waar hij sindsdien aan gewerkt heeft, waaronder Polles Keuken, Het Wapen van Raveleijn, Pinokkio's Pizza & Pasta, 't Melkhuysje en Bäckerei Krümel. De Efteling probeert eten en drinken tegenwoordig zo veel mogelijk te combineren met entertainment en souvenirverkoop, legt Goenee uit. Ook automatisering wordt alsmaar belangrijker, zodat medewerkers meer tijd hebben voor interactie met bezoekers in plaats van bereiding en schoonmaak.

In het interview gaat het bijvoorbeeld over de grote verbouwing van Het Witte Paard in 2014. Dat etablissement was eerder "spuuglelijk", geeft Goenee toe. Tegenwoordig is er meer sfeer. Toch is de manager nog niet 100 procent tevreden. Hij wil Het Witte Paard vóór zijn pensioen "nog eens onder de loep nemen". "Wij weten wel dat je er iets moois van kan maken."

Vogel Rok
Panorama, het restaurant naast Vogel Rok, blijkt voor de Efteling een heet hangijzer. "We hebben het er al vijftien jaar over om het af te breken, om er een nieuw restaurant op te bouwen", onthult de conceptmanager. "Ik weet ook wel dat het echt níet functioneel is, dat gebouw." Bij slecht weer lopen de kelders bijvoorbeeld vol water.

"Maar het is ook zo dat je dat pand wel in ere moet houden. Het is iets waar we nu over nadenken: wat zou de toekomst van Panorama kunnen zijn?" Een renovatie van het restaurant is onderdeel van de tweede bouwfase van themagebied Wereld van Sindbad. Onlangs werd al duidelijk dat La Place zich binnenkort in het pand vestigt.

Droomvlucht
Ook De Gulden Gaarde, het restaurant bij Droomvlucht, zou er in de toekomst heel anders uit kunnen zien. Goenee ziet voor zich hoe bij Droomvlucht in de toekomst gewerkt wordt met een virtuele wachtrij, zodat een deel van de huidige rij afgebroken kan worden. De eetgelegenheid wordt dan zichtbaar vanaf het plein bij de attractie. "Dat is best wel een uitdaging."

Het horecaconcept bij 4D-bioscoop Fabula ontstond volgens Goenee toen uit onderzoek bleek dat moeders binnen een gezin vaak de initiatiefnemer zijn van een dagje uit. Zij zouden nu eenmaal meer behoefte hebben aan gezond eten. Over het recent vernieuwde snackrestaurant Frau Boltes Küche zegt de manager dat men het liefst meer kipgerechten zou willen aanbieden, maar dat de bereidingstijd daarvan te lang zou worden.

Ongestelde vrouwen
Niet alle concepten die Goenee bedacht, sloegen aan. Als grootste blunder uit zijn carrière noemt hij de introductie van een oriëntaals buffet in 2012. "Dat liep écht voor geen meter." Bij PandaDroom beging de horecaman eveneens een flater, door tomatensoep daar "soep uit de Rode Zee" te noemen. Veel bezoekers legden de link met ongestelde vrouwen. "Na een week heb ik die tomatensoep er maar uit gehaald, want de dames vonden het niet zo mooi."

Goenee heeft nog een waslijst aan wensen binnen de Efteling. Zo blaast hij dolgraag het Lurk en Limoenhuys, een barretje bij het Volk van Laaf, nieuw leven in. Ook denkt hij aan het schenken van drankjes in het barretje in de wachtrij van De Vliegende Hollander. Symbolica zou volgens hem een culinaire attractie kunnen worden, door tijdens speciale evenementen themagerechten te serveren in de karretjes.

Traptreintjes
Verder hoopt de conceptmanager ooit De Flierefluiter een upgrade te kunnen geven, het horecapunt tegenover het Kinderspoor. Daar zou bijvoorbeeld een terras gecreëerd kunnen worden, waar ouders kunnen rusten terwijl kinderen in de traptreintjes gaan.


Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be