Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Madame Tussauds Amsterdam

Petitie om Pim Fortuyn terug te krijgen in Madame Tussauds Amsterdam

08-03-2022, 10.57 uur

Madame Tussauds Amsterdam wordt bestookt met vragen over het wassenbeeld van Pim Fortuyn. In mei is het twintig jaar geleden dat de politicus werd vermoord. Van 2003 tot 2012 was Fortuyn onderdeel van het bekende Amsterdamse wassenbeeldenmuseum. Fans willen dat het beeld weer teruggeplaatst wordt.

Op de Facebook-pagina van Madame Tussauds laten aanhangers van de overleden politicus al maanden in groten getale van zich horen. Onder nagenoeg elk bericht zijn wel reacties te vinden over Fortuyn. Inmiddels is er ook een petitie, die tot nu toe ruim 1200 keer is getekend.

"Wij vinden dat Fortuyn, ook kijkend naar zijn unieke fenomenale markante persoonlijkheid en debatstijl, definitief een plek heeft verdiend in het museum, net als Hazes en Brood", schrijft de initiatiefnemer. Toch is Madame Tussauds niet van plan om het beeld terug te plaatsen, vertelt een woordvoerster aan Looopings.

Beschadigingen
"We halen beelden om verschillende redenen weg, zoals slijtage, verbouwingen en de actualiteit", legt ze uit. In het geval van Pim Fortuyn was er na bijna tien jaar sprake van beschadigingen. Het kost een hoop geld om een beeld te herstellen of opnieuw te maken, benadrukt de voorlichtster.

"Als een beeld eenmaal weg is, zullen we het niet snel terugzetten. Pim-aanhangers hebben hem zeven jaar lang niet gemist, totdat we eind 2020 hier vragen over kregen." In eerste instantie heeft Madame Tussauds daar wel inhoudelijk op gereageerd. "Maar omdat we vervolgens veel onredelijke en zelfs onbeschaafde reacties kregen, hebben we besloten hier niet meer op in te gaan."

Angela Merkel
Een terugkeer van Pim Fortuyn lijkt dus uitgesloten. Overigens staan er in Madame Tussauds Amsterdam momenteel helemaal geen Nederlandse politici. Op dit moment bestaat de politieke afdeling uit beelden van Angela Merkel, Barack Obama, Donald Trump, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi en Tenzin Gyatso, de Dalai Lama.

Meer Madame Tussauds Amsterdam
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be