Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling: Danse Macabre

Wordt de vervanger van het Spookslot in de Efteling weer echt eng? 'Een beetje creepy mag wel'

03-03-2022, 12.00 uurBeeld: @krisvandesande

De Efteling moet oppassen dat de vervanger van het Spookslot niet te lief of te zoet wordt. Dat betogen twee doorgewinterde pretparkfans. Het Kaatsheuvelse attractiepark heeft er de laatste jaren een handje van om vooral liefelijke en vrolijke attracties neer te zetten. Als het aan experts Erwin Taets en Danny van der Weel ligt, wordt het Spookslot weer ouderwets eng.

De twee bespreken de verdwijning van het Spookslot in een aflevering van de gerenommeerde podcast Ochtend in Pretparkland. "Ik heb het een beetje gehad met de heel toegankelijke happy-happy-joy-joy-sfeer van bijna elke toevoeging van de laatste jaren", zegt Taets. Hij wil naar eigen zeggen af van de "sugar coated happiness" waar veel andere parken om bekend staan.

"Het Spookslot is een donkere attractie. Het is een stijlvolle attractie, het is geen schreeuwerig halloweenspookhuis: dit is stijlvolle duisternis." Taets benadrukt dat Efteling-grootheden als Anton Pieck en Ton van de Ven een duister randje nooit schuwden in hun sprookjes en attracties. "Het zou jammer zijn om dat hier te verliezen."

Rubberentegelgeneratie
Van der Weel sluit zich daarbij aan. Hij wijst op de in 2020 geopende familieachtbaan Max & Moritz. Het oorspronkelijke verhaal loopt slecht af, maar in de Efteling blijft de sfeer vrolijk en lollig in plaats van een beetje duister. "Terwijl: vroeger deed de Efteling dat gewoon." De pretparkdeskundige noemt het jammer dat men zich laat leiden door de "rubberentegelgeneratie". "Dat enge, dat mag gewoon. Waarom zijn parken daar zo terughoudend in?"

Taets wijst op de darkride Symbolica, geopend in 2017. "Symbolica is ook wat te zoet, wat dat betreft. Het zou zonde zijn mocht in de plaats van het Spookslot een zoeter Spookslot of een toegankelijker Spookslot komen." Van der Weel: "Een beetje creepy, dat mag wel. Ik hoop dat de Efteling vol inzet op dat stijlvolle griezelen, als tegenhanger van de vrolijkheid die we de afgelopen jaren hebben gehad."

Nonsensverhaal
Het oorspronkelijke verhaal van het Spookslot hoeft in ieder geval niet terug te komen, vindt presentator Taets. "Ik hoop echt dat men afstapt van deze storytelling." Hij raadt iedereen aan om het verhaal eens op te zoeken en te lezen. "Het is een nonsensverhaal. Het is gewoon een verhaaltje dat eigenlijk op voorhand al vertelt wat je allemaal gaat zien."

Wat is er mis mee? "Er zijn geen belangrijke personages, er is geen ontwikkeling in het verhaal, er is geen ontknoping, er is geen spanning. Het is gewoon een opsomming van elementen uit de hoofdshow. Dit is geen goed verhaal, dit is geen spannend verhaal. Dit is echt geen creatieve storytelling, dit is zelfs heel, heel luie storytelling."

Muziek
De Efteling heeft nog weinig naar buiten gebracht over de vervanger van het spookkasteel uit 1978. Op dit moment is duidelijk dat het project 25 miljoen euro gaat kosten en in 2024 af moet zijn. De werktitel luidt Danse Macabre. "Ga ervan uit dat het echt iets is wat recht doet aan het Spookslot en de muziek van het Spookslot", liet directeur Fons Jurgens onlangs weten. De huidige attractie is komende zomer voor het laatst geopend.


Meer Efteling: Danse Macabre
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be