Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Openbaar Ministerie eist boete en taakstraf na ernstig ongeluk met kermisattractie

22-03-2022, 18.08 uurBeeld: Rides4Fun

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een geldboete en een werkstraf naar aanleiding van een ernstig ongeluk met een kermisattractie. In 2019 raakten een vader en zoon gewond toen een gondel van de Deca Dance afbrak en onder de bodemplaat terechtkwam. De man is door het ongeval blijvend invalide. Zijn rechterbeen moest geamputeerd worden.

Er volgde een uitgebreid onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Anderhalf jaar na het incident besloot het OM dat V.O.F. Vale-Verwijk, het bedrijf van eigenaar Frank Vale, strafrechtelijk vervolgd zou worden. Vervolgens duurde het nog bijna een jaar voordat de zitting plaats kon vinden. Vandaag stond de exploitant tegenover de rechter in Den Bosch.

Daar bleek dat het voorval kon gebeuren door een slecht uitgevoerde lasreparatie, uitgevoerd door een niet-gecertificeerde lasser. Zo trad er metaalmoeheid op en werden oude scheuren in de constructie groter. De scheuren en de laswerkzaamheden waren niet genoteerd in een logboek. Ook is er geen melding van gemaakt bij de daarvoor aangewezen keuringsinstantie.

Uitspraak
Omdat het gebrek daar niet bekend was, werd de attractie in april 2019 probleemloos goedgekeurd. Volgens het OM had het ongeval voorkomen kunnen worden als er was gehandeld volgens de voorschriften. Als het aan het parket ligt, wordt Vale veroordeeld tot een boete van 25.000 euro - waarvan 10.000 euro voorwaardelijk - en een taakstraf van 120 uur, ofwel zestig dagen. Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

De kermisondernemer liet in de rechtszaal weten dat hij zich niet schuldig voelt voor het ongeluk, omdat hij wel degelijk goed heeft gehandeld. Sinds de zomer van 2020 staat de 29 jaar oude Deca Dance weer op de Nederlandse kermis. Er zijn aanpassingen verricht aan de constructie.

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be