Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Howletts Wild Animal Park

Dierentuinbaas hoopt dat dierentuinen verdwijnen

23-02-2022, 10.16 uur

De 61-jarige Damian Aspinall heeft twee dierentuinen in het Engelse graafschap Kent, maar zou de parken het liefst willen sluiten. Dat vertelt hij aan weekblad Kent Messenger. Aspinall vindt dat dieren niet in gevangenschap horen te leven.

Howletts Wild Animal Park en Port Lympne Safari Park behoren qua dierenwelzijn tot de beste tuinen in de wereld, aldus de directeur. Toch zou hij ze graag sluiten of ombouwen tot opvangcentra.

Aspinall heeft een stichting die de afgelopen jaren ruim driehonderd wilde dieren terugbracht naar hun natuurlijke leefomgeving. Zo kregen onder meer gorilla's, hyena’s en jachtluipaarden hun vrijheid terug. Daar klinkt kritiek op van experts, die denken dat de beesten moeilijk kunnen overleven in het wild. Volgens de dierentuinbaas zijn dat "slecht geïnformeerde mensen die de feiten niet checken".

Olifanten
Aankomende zomer staan Aspinall en zijn team voor hun grootste uitdaging tot nu toe: ze willen de dertien olifanten van Howletts vrijlaten in Kenia. De dieren worden al getraind om kleine ruimtes te betreden, zodat ze straks zonder verdoving op het vliegtuig kunnen stappen.

De directeur vindt het frustrerend dat andere parken zijn voorbeeld niet volgen. "Dierentuinen vertellen iedereen dat ze aan belangrijk natuurbehoud doen, maar daar is helemaal geen bewijs voor. Ze praten over educatie, maar we zien geen positieve resultaten. Het is een mythe die doorgeprikt moet worden."

Hulp
Aspinall hoopt dat dierentuinen zoals we die nu kennen over twintig of dertig jaar niet meer bestaan. Zijn eigen parken moeten in de toekomst alleen nog beesten huisvesten die hulp nodig hebben of op termijn teruggezet kunnen worden in het wild.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be