Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Kermisbranche rekent op normaal seizoen na twee zware jaren: 'Geluiden zijn heel positief'

16-03-2022, 12.19 uurBeeld: draak43, Eurofair Channel

Na twee loodzware coronajaren ziet de toekomst er weer een stuk rooskleuriger uit voor de kermisbranche. Dankzij het versoepelen van de coronaregels lijkt de kermiswereld af te stevenen op een normaal seizoen, vertelt Atze J. Lubach-Koers van kermisbond Bovak aan Looopings. "Gemeentes en het publiek omarmen de kermis weer", zegt hij.

"Zoals het er nu uitziet, wordt het dit jaar een kermisfeest zoals vanouds. Er zijn geen beperkingen meer." Op sommige plekken wordt nog wel vastgehouden aan het omheinen van kermisterreinen met een aparte ingang en een vaste looproute. Een overblijfsel van de coronacrisis. "Het is geen verplichting, maar sommige organisatoren vinden dat gewoon prettig."

De eerste kermissen zijn alweer van start gegaan, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Uithoorn en Sneek. "En het is een waanzinnig succes. Mensen zeggen weleens: kermissen zijn achterhaald, jullie gaan niet met de tijd mee. Nou, als je naar de drukte kijkt, kun je niet anders concluderen dan dat de kermis nog steeds ontzettend populair is. Dat is hoopgevend. Natuurlijk spelen de goede weersomstandigheden ook mee."

Topweekenden
Het kermisseizoen is nog maar net begonnen. Eind maart zijn er in Nederland zo'n tien kermissen per weekend, weet Lubach-Koers. Eind augustus en begin september moeten dat er zeventig zijn. "Dat zijn de topweekenden. De agenda voor de zomer loopt nu langzaam maar zeker vol, veel zit nog in het vergunningstraject. Maar de geluiden zijn heel positief." Van terughoudendheid is bij de gemeentes geen sprake meer.

Nu corona op zijn retour is, heeft de kermiswereld heel andere uitdagingen. De stijgende brandstofprijzen bijvoorbeeld. Die hebben veel impact op een alsmaar reizende branche. Ook de landelijke personeelstekorten spelen een rol, maar dan vooral aan de kant van beveiliging en politie. "Zo moet de kermis in Helmond deze week een dag later starten, omdat er op vrijdag niet genoeg politiemensen beschikbaar zijn vanwege een voetbalwedstrijd."

Festivalseizoen
Als het festivalseizoen straks losbarst, wordt dat probleem naar verwachting alleen maar groter. Het is ook afwachten wat de komst van andere grote evenementen gaat doen met de bezoekersaantallen van de kermissen. Toch overheerst bij Lubach-Koers op dit moment het optimisme. "We zijn gewoon heel blij wat we weer kunnen doen waar we goed in zijn: mensen vermaken."

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be