Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

Weer klacht bij Reclame Code Commissie over Dolfinarium Harderwijk

05-12-2021, 14.58 uur

Het Dolfinarium in Harderwijk moet zich opnieuw verantwoorden bij de Reclame Code Commissie. Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft een klacht ingediend over twee uitingen op de website van het Gelderse dierenpark. Daar valt te lezen dat de dieren in het Dolfinarium voldoende ruimte hebben en gelukkig zijn.

Onzin, aldus Bite Back. "De huidige verblijven voldoen niet aan de eisen die het ministerie stelt", meldt een woordvoerder. "Overigens geven experts aan dat geen enkel verblijf in dolfinaria groot genoeg is. De website maakt zodoende reclame voor het Dolfinarium zonder potentiële klanten juist te informeren."

De bewering dat de dolfijnen in het park gelukkig zijn, is volgens de dierenactivisten ook nergens op gebaseerd. "Experts zijn in ieder geval van mening dat een dolfinarium niet genoeg kan bieden om aan het welzijnseisen van de dieren te voldoen."

Zee
Overigens staat op de Dolfinarium-site ook: "Wat een dier ervaart in zee of in het Dolfinarium weten we niet." Daarmee spreekt het park zichzelf tegen, benadrukt Bite Back. "Hoe weet het Dolfinarium dan wél dat de dieren absoluut gelukkig zijn?"

Verschillende verblijven in het Dolfinarium voldoen momenteel niet aan de Europese dierentuinrichtlijnen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het park enkele jaren de tijd gegeven om aanpassingen te verrichten. Toch wordt de vraag "Hebben de dieren voldoende ruimte?" op de Dolfinarium-site stellig beantwoord met "Absoluut".

Hoogste standaarden
"De dieren hebben meer dan genoeg bewegingsvrijheid en kunnen in hun leefgebied ontzettend veel plekken verkennen en ontdekken", beweert het park. "Het Dolfinarium voldoet ruimschoots aan de hoogste standaarden die worden bepaald vanuit de Europese Unie en de Nederlandse overheid." Die beweringen kloppen dus niet, merkte Bite Back op.

In oktober werd het Dolfinarium al op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie vanwege de slogan "Ontdek, Beleef, Bescherm". Toen had dierenrechtenorganisatie House of Animals aan de bel getrokken. De reclamewaakhond oordeelde dat de leus "misleidend en om die reden oneerlijk" was. Het Dolfinarium is in hoger beroep gegaan.

Meer Dolfinarium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be