Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling sluit deal met muziekuitgever: Aquanura-show met Monsieur Cannibale mag weer vertoond worden

09-03-2022, 20.31 uur

De Efteling mag de Aquanura-voorstelling met de muziek van Monsieur Cannibale in de toekomst weer vertonen aan het publiek. Daarover heeft het attractiepark afspraken gemaakt met de Franse muziekuitgever Prosadis. De firma klaagde de Efteling eerder aan vanwege het schenden van auteursrechten.

Volgens Prosadis had de Efteling geen toestemming om de muziek van Monsieur Cannibale te gebruiken en te publiceren. De rechter gaf de uitgever afgelopen zomer gedeeltelijk gelijk. Vervolgens moest de Efteling onmiddellijk stoppen met het vertonen van de Tweede Efteling Symfonie, een versie van watershow Aquanura.

Die voorstelling bevat een instrumentale uitvoering van het bekende lied van zanger Sacha Distel. Tegelijkertijd werden Efteling-cd's uit de handel genomen en verdween het nummer van streamingdiensten als Spotify. Bij de attractie zelf bleef de muziek te horen tot aan de sluiting op zondag 5 september 2021.

Hoger beroep
Er moest een schadevergoeding betaald worden gebaseerd op de muziekverkoop en het aantal bezoekers van de Aquanura-shows. In eerste instantie zei de Efteling hoger beroep te overwegen. Uiteindelijk heeft het park zich bij de uitspraak neergelegd, bevestigt een woordvoerder aan Looopings.

Hoeveel er aan Prosadis betaald is, kan de Efteling niet zeggen. "We hebben afgesproken hier niets over naar buiten te brengen, maar we hebben een regeling getroffen." Hoe heeft men berekend hoeveel mensen naar de Aquanura-show met Monsieur Cannibale hebben gekeken? "Er zijn afspraken gemaakt die losstaan van het aantal bezoekers", legt de voorlichter uit.

Eerste Efteling Symfonie
Als onderdeel van de deal met Prosadis mag de Aquanura-show met Monsieur Cannibale in het vervolg weer gewoon gebruikt worden. Op dit moment staat dagelijks de Eerste Efteling Symfonie op het programma, waarin Monsieur Cannibale niet voorkomt. De woordvoerder kan op dit moment niet bevestigen dat de Tweede Efteling Symfonie binnenkort terugkeert. "Maar in theorie zou dit dus kunnen."

Aquanura is binnenkort drie maanden lang niet te zien vanwege groot onderhoud. Van half maart tot en met half juni ontbreekt het muzikale fonteinenspektakel. De Efteling heeft nog niet bekendgemaakt wat er in die periode precies gaat gebeuren met de installatie.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be