Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling kiest alsnog voor verplicht coronabewijs vanaf zondag 14 november

12-11-2021, 23.16 uur

Bezoekers van de Efteling hebben vanaf zondag 14 november een coronatoegangsbewijs nodig. Dat heeft het attractiepark besloten na overleg met de gemeente. Vanaf zondag moeten Nederlanders weer verplicht anderhalve meter afstand houden, tenzij er gewerkt wordt met coronabewijzen. Voor de Efteling is een coronacheck bij de entree dan de meest logische keuze.

Zou men daar niet voor kiezen, dan had het park weer aangepast moeten worden op anderhalve meter afstand tussen huishoudens, inclusief borden, hekken, schermen en lege karretjes. In een verklaring wijst de Efteling erop dat het kabinet al een tijdje bezig is met de invoering van een coronabewijs voor alle pretparken en dierentuinen.

"Dit betekent dat we QR-codes bij de entree van het park gaan scannen", meldt het park. De regel geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. "We weten nu nog niet per wanneer dit zo is. Vooruitlopend hierop gaat de Efteling, op dwingend advies van de gemeente, vanaf zondag 14 november gasten al om een coronatoegangsbewijs vragen."

Kort tijdsbestek
Een andere optie is er eigenlijk niet, betoogt de Efteling. "Het is voor ons gewoonweg niet mogelijk om in dit korte tijdsbestek alle bewegwijzering en belijning opnieuw aan te brengen en zo de anderhalve meter afstand te garanderen. Ons park is 65 hectare groot en we hebben tweehonderd unieke locaties. We kunnen dus niet anders dan nu al een coronatoegangsbewijs vragen bij de entree, als we ons aan de maatregelen willen houden."

De Efteling voelt zich voor het blok gezet. "We voelen ons gedwongen om nu deze keuze te maken en het doet pijn dat we niet de toegankelijkheid te kunnen bieden die we al bijna zeventig jaar nastreven, vanuit de gedachte dat iedereen in de Efteling welkom is. Gasten die zondag 14 november 2021 niet willen of kunnen komen vanwege deze controle, mogen op een ander moment terugkomen."

Testlocatie
Overigens blijven ook ongevaccineerden voorlopig gewoon welkom. Zij kunnen zich vooraf gratis laten testen. Op het parkeerterrein wordt een testlocatie van Testen voor Toegang opgezet, bedoeld voor Efteling-bezoekers en inwoners van de gemeente Loon op Zand. De uitslag volgt binnen vijftien tot dertig minuten per mail. Een afspraak maken kan via testenvoortoegang.org.

Tot nu toe was de CoronaCheck-app verplicht bij restaurants, terrassen, paardenshow Raveleijn, 4D-bioscoop Fabula en het Efteling Museum. De gemeente Loon op Zand liet deze week al doorschemeren dat het een goed idee zou zijn om in plaats daarvan één coronacontrole te doen bij de entree. "Het zou een hoop verwarring schelen", vertelde een gemeentevoorlichter.

Openingstijden
Een andere coronamaatregel heeft ook effect op de Efteling: pretparken mogen de komende weken tot uiterlijk 18.00 uur geopend zijn. "De openingstijden worden dus beperkter", laat de Efteling weten. Eigenlijk zou het park in de weekenden tot 19.00 of 20.00 uur open blijven. Op maandag 15 november start de Winter Efteling.

Het opvoeren van theatershow Caro in het Efteling Theater kan doorgaan zoals gepland, inclusief coronabewijzen en vaste zitplaatsen. Eetgelegenheden bij de verblijfsaccommodaties sluiten om 20.00 uur.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be