Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

Rechter houdt verhuizing van Dolfinarium-dolfijnen naar China voorlopig tegen

09-11-2021, 23.27 uur

De verplaatsing van twaalf dieren uit het Dolfinarium in Harderwijk naar een Chinees attractiepark staat voorlopig op een laag pitje. Dierenrechtenorganisaties Sea Shepherd en House of Animals stapten naar de rechter om een stokje te steken voor de verhuizing. Hoewel de zaak nog niet inhoudelijk behandeld is, houdt de rechter het plan op dit moment wel tegen.

Daarmee wordt voorkomen dat de dieren al naar China vertrekken voordat de rechtbank goed naar de kwestie heeft kunnen kijken. Voor het Gelderse dierenpark zorgt dat nu niet voor problemen, vertelt manager Alex Tiebot aan Looopings. "De Chinese importpapieren zijn nog niet binnen, dus op dit moment kán de verhuizing ook nog niet plaatsvinden."

Het Dolfinarium wil twee walrussen, acht dolfijnen en twee zeeleeuwen onderbrengen in het Chinese attractie- en dierenpark Hainan Ocean Paradise. De dierenwelzijnsorganisaties vrezen dat de dieren daar shows moeten opvoeren onder erbarmelijke omstandigheden, maar het Dolfinarium is ervan overtuigd dat de dieren goed terechtkomen.

Zorgvuldig
Bovendien krijgen de overgebleven dieren in Harderwijk meer ruimte door de verplaatsing. Tiebot benadrukt dat er elders in Europa geen plek voor de walrussen, dolfijnen en zeeleeuwen was. "Er is een zorgvuldig proces aan voorafgegaan."

De rechtszaak richt zich niet op het Dolfinarium, maar op het besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de vergunning voor de verhuizing te verlenen. De minister denkt dat het park zelf goed kan beoordelen of de Chinese partij aan alle eisen voldoet. De dierenactivisten zijn het daar niet mee eens.

23 november
Op dinsdag 23 november gaat de zaak verder. De Nederlandse vergunning loopt vooralsnog af op 9 januari 2022.

Meer Dolfinarium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be