Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
DierenPark Amersfoort

Beverrat verdwijnt uit Nederlandse dierentuinen: laatste exemplaar overleden in Amersfoort

06-11-2021, 12.30 uur

Beverratten verdwijnen langzaam maar zeker uit de dierentuinen in Nederland. Omdat de diersoort is beland op een lijst met invasieve exoten, mogen beverratten niet meer in dierenparken gehouden worden. DierenPark Amersfoort moest onlangs afscheid nemen van de laatste beverrat.

Dierentuinen die nog beverratten in hun bezit hadden voordat de lijst van kracht werd, mogen de dieren houden totdat ze een natuurlijke dood sterven. "Voorwaarden zijn wel dat de dieren niet kunnen ontsnappen en dat men zorgt dat ze zich niet kunnen voortplanten", staat in een memo van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In DierenPark Amersfoort is de allerlaatste beverrat gestorven, bevestigt een woordvoerder aan Looopings. "Onze dieren bleven hier wonen totdat zij waren overleden", zegt hij. "De beverrat is nu niet meer te bewonderen in ons park. Over de toekomst van het verblijf volgt later meer informatie."

Artis
De beverrat is een zwaargebouwd knaagdier met een brede, hoekige kop. Ook in GaiaZOO komen tegenwoordig geen beverratten meer voor. Sommige kleine dierenparken huisvesten nog wel enkele exemplaren. Ook de Amsterdamse dierentuin Artis heeft er nog een aantal.

Invasieve exoten zijn dieren die oorspronkelijk niet in het wild voorkomen, maar er wel prima kunnen overleven. Om te voorkomen dat ze de natuur aantasten en andere dieren verdrijven, werden er Europese regels voor in het leven geroepen. De kosten als gevolg van schade door en bestrijding van beverratten in Europa worden door de overheid geschat op ruim 65 miljoen euro per jaar.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer DierenPark Amersfoort
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be