Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

Reclame Code Commissie tikt Dolfinarium op de vingers: slogan is misleidend

21-10-2021, 13.17 uur

Het Dolfinarium kan de slogan "Ontdek, Beleef, Bescherm" beter niet meer gebruiken. Dat heeft de Reclame Code Commissie geoordeeld na een klacht van dierenrechtenorganisatie House of Animals. Volgens de commissie is het motto misleidend vanwege het woord 'Bescherm'. Die term zou suggereren dat bezoekers de dieren in het park beschermen door een kaartje te kopen.

Volgens het Dolfinarium wordt daarmee gedoeld op het "sensibiliseren van de bezoekers in de richting van natuurbehoud". Wetenschappelijke artikelen zouden aantonen dat dierentuinen en educatieve presentaties helpen om belangstelling voor natuurbehoud te wekken.

De reclamewaakhond acht het echter niet waarschijnlijk dat de consument die indirecte uitleg zal begrijpen. Een gemiddelde Nederlander zal waarschijnlijk denken dat er door het kopen van een ticket een directe bijdrage geleverd wordt aan het beschermen van de dieren, aldus de commissie. "En dat deze dieren door een bezoek aan het Dolfinarium worden beschermd, blijkt nergens uit."

Oneerlijk
In de eindconclusie valt dan ook te lezen: "Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting in zoverre misleidend en om die reden oneerlijk."

Toch is het Gelderse dierenpark voorlopig niet van plan om de slogan te schrappen. In een reactie laat een woordvoerder weten dat het Dolfinarium in beroep gaat tegen de uitspraak. "Wij zijn het niet eens met het oordeel", zegt de voorlichter. "Mensen inspireren en aanzetten tot natuurbehoud is juist waar dierentuinen voor zouden moeten staan."

Meer Dolfinarium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be