Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Vakbond roept op tot staking in Disneyland Paris: 'We moeten door de leugens heen prikken'

05-10-2021, 09.23 uur

Er wordt vandaag gestaakt in Disneyland Paris. Werknemers aangesloten bij de landelijke vakfederatie CGT, één van de vijf vakbonden binnen Disneyland, leggen tussen 08.00 en 13.00 uur het werk neer. Ze houden manifestaties op verschillende plekken rond de ingang van de Disney-parken.

De vakbond heeft een waslijst aan klachten. Zo zou er te veel flexibiliteit gevraagd worden van de medewerkers. Ook wordt er onder meer gemopperd over werkdagen van tien aangesloten uren, een gebrek aan rustdagen en voortdurend wisselende werktijden. "Het ziekteverzuim neemt toe", staat in een verklaring. "Stop de verslechtering van de arbeidsomstandigheden."

Bovendien zouden veel entertainers met vaste contracten bewust niet aan het werk worden gezet, terwijl hun salarissen worden doorbetaald door de overheid. "Dit is niet hun eigen keuze. Zij willen optreden, maar de angst is dat ze thuis zitten tot in 2023 de overheidssteun stopt. Daarna worden ze afgedankt als oude sokken en komen er muzikanten met tijdelijke contracten." Die zijn goedkoper.

Bezuinigingen
Als voorbeeld geeft men percussionisten van de Lion King-show, die vervangen zouden worden door muziek op een bandje. "Dit heeft niets te maken met de gezondheidscrisis of financiële moeilijkheden, maar met bezuinigingen. We moeten door de leugens van het Disney-management heen prikken."

Het is nog niet duidelijk hoeveel invloed de staking van vandaag gaat hebben op het entertainmentprogramma van Disneyland Paris. Sinds de start van de pandemie zijn er voornamelijk meet-and-greets in plaats van grote theatershows en parades. De parken zijn in ieder geval gewoon geopend.

Dialoog
Andere vakcentrales die actief zijn binnen Disneyland hebben tegen de demonstratie van vandaag gestemd. "Terwijl we met het management onderhandelen over tal van overeenkomsten, blijven we de voorkeur geven aan het aangaan van de dialoog", laat UNSA Disneyland Paris weten. "We distantiëren ons van een dergelijke actie die door een andere vakbond is gestart."

CFDT Eurodisney gebruikt nog fellere bewoordingen om de actie te veroordelen. "Met deze negativiteit en beschuldigingen probeert CGT te maskeren dat men niet in staat is om goede afspraken te maken voor werknemers. Stop deze vakbond, die alleen haat verspreidt en de waarheid verdraait."

Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be