Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Coronabewijzen zijn wél nodig bij sommige pretparkattracties, zegt Rijksoverheid

21-09-2021, 14.35 uurBeeld: Airpro Waalwijk

Over het gebruik van coronatoegangsbewijzen in Nederlandse attractie- en dierenparken is het laatste woord nog niet gezegd. Volgens de parken en branchevereniging Club van Elf is het tonen van een vaccinatie-, herstel- of testbewijs vanaf 25 september wel nodig bij restaurants, maar niet bij attracties. Het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC) denkt daar anders over.

Coronabewijzen zijn ook nodig voor attracties die "onder het evenementenbegrip vallen", meldt een woordvoerder aan Looopings. Het NKC verzorgt tijdens de coronacrisis de communicatie voor pers en publiek namens de Rijksoverheid.

"Dit is het geval wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een voorstelling, optreden, vertoning, feest of festival." In de praktijk kan het gaan om attracties als 4D-bioscopen en theatershows. Voor welke attracties het begrip wel en niet geldt, zullen de verschillende veiligheidsregio's moeten bepalen.

Wetgeving
Het kabinet classificeert pretparken en dierentuinen als doorstroomlocaties, waar coronabewijzen officieel niet verplicht zijn. Technisch gezien klopt dat: volgens de huidige wetgeving mogen doorstroomlocaties geen bezoekers weigeren bij de poort omdat ze geen coronabewijs hebben. Maar voor sommige binnenlocaties in de parken gelden dus andere regels, aldus de NKC-voorlichter.

"Het staat de ondernemer vrij om een praktische oplossing te zoeken voor het controleren van de coronatoegangsbewijzen", vult hij aan. Zo is het mogelijk om te werken met polsbandjes die aangeven aangeven dat bezoekers gevaccineerd, getest of hersteld zijn. In dat geval hoeft niet overal de QR-code in de CoronaCheck-app gescand te worden.

Evenemententerrein
En hoe zit het dan met de grote halloweenfestivals die in oktober plaatsvinden in onder meer Walibi Holland, Toverland en Avonturenpark Hellendoorn? "Als je op plekken waar het coronatoegangsbewijs niet verplicht is evenementen gaat organiseren, zoals optredens en feesten, dan wordt daarmee bijna het hele pretpark een evenemententerrein en daarmee wordt het coronatoegangsbewijs verplicht."

Het is afwachten of de parken zich iets aan zullen trekken van de mededelingen van het NKC. Tot nu toe blijven zij communiceren dat alleen om de CoronaCheck-app gevraagd zal worden bij enkele horecalocaties. Ook bij halloween-evenementen zijn volgens de parken geen coronabewijzen nodig.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be