Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Middelbare scholieren bouwen achtbaan voor profielwerkstuk

14-09-2021, 18.29 uur

Vier havoleerlingen van 2College Durendael uit Oisterwijk hebben een eigen achtbaan gebouwd. Ze gaven daarmee een creatieve invulling aan hun profielwerkstuk. Zelf een ritje maken bleek helaas te gevaarlijk.

Sander van Hulten, Luuk Vugts, Ruben Nuijten en Pieter Fuller bedachten het idee toen de Efteling vanwege de coronacrisis gesloten was. Om het project aan te laten sluiten op hun werkstuk formuleerden ze een onderzoeksvraag: kun je met een beperkt budget een achtbaan bouwen zonder daarvoor een gerichte bouwopleiding gevolgd te hebben?

Het antwoord is dus ja. De jongens spendeerden 81 uur aan het maken van hun rollercoaster De Duren Daeling, die verrees op de boerderij waar Van Hulten met zijn ouders woont. Er waren 4000 schroeven en 500 meter hout voor nodig. De school sponsorde een deel van de materiaalkosten.

Heuvels
Het project vroeg om heel wat natuurkundig onderzoek. Ze moest het viertal uitvinden hoe zwaar de baan belast mocht worden, welke krachten er op het karretje kwamen te staan en hoe hoog de heuvels konden zijn. Ook met de wielen werd geëxperimenteerd.

De leerlingen hebben alle vragen en deelvragen van hun profielwerkstuk kunnen beantwoorden. Helaas bleek tijdens de bouw dat zelf een ritje maken niet verstandig was. In een videoverslag is te zien hoe het lege karretje in een bocht ontspoort.Meer nieuws
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be