Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

Dolfinarium verbaasd over geboorte pijlstaartrog: moeder is al sinds 2014 alleen

04-09-2021, 13.39 uur

Een bijzondere geboorte heeft gezorgd voor verbazing in het Dolfinarium in Harderwijk. In augustus kwam in het Gelderse zeedierenpark een pijlstaartrog ter wereld. De moeder arriveerde in september 2013 in het park, samen met een mannelijke pijlstaartrog. Sinds de zomer van 2014 zwemt ze echter alleen in haar aquarium rond.

Toch kon ze zichzelf voortplanten. Verzorgers stonden perplex toen ze ontdekten dat het dier zwanger was, zeven jaar nadat ze voor het laatst in aanraking kwam met een mannetje. Volgens het Dolfinarium lijkt er sprake te zijn van parthenogenese: een vorm van ongeslachtelijke voortplanting.

Er is ook nog een andere mogelijkheid. Pijlstaartroggen kunnen het zaad van een mannetje langere tijd bij zich dragen om dit later te gebruiken voor voortplanting. DNA-onderzoek kan uitwijzen of er inderdaad sprake is van ongeslachtelijke voortplanting, of dat de moeder zichzelf jaren na een paring heeft bevrucht.

Naamloos
De zwangerschap kwam in juni aan het licht toen de pijlstaartrog stopte met eten. Het Dolfinarium besloot een echo van het dier te maken ter controle. Daarbij waren in de buikholte twee jongen te zien. Uiteindelijk kwam er één levend ter wereld, een vrouwtje. Momenteel heeft het nog naamloze jong een eigen bassin achter de schermen.

Meer Dolfinarium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be