Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling vertelt: waarom moeten oude achtbaankarretjes vernietigd worden?

18-07-2021, 23.06 uurBeeld: @Bjorn_Wanten

Als een Efteling-attractie wordt afgebroken, belanden de meeste onderdelen in de vuilnisbak. Zelfs oude karretjes van verdwenen attracties, die fans dolgraag zouden overnemen, worden vernietigd. Daar is een belangrijke reden voor, vertelt decorateur Patrick van den Nieuwenhuizen in een interview.

Hij is samen met architectonisch ontwerper Ronald Donkers en archivaris Gerrie van Dongen onderdeel van het team dat binnen de Efteling verantwoordelijk is voor het erfgoedbeheer. De medewerkers houden zich bezig met het in kaart brengen, bewaren en restaureren van historische Efteling-decoraties.

Bij de sloop van een attractie worden belangrijke objecten opgeslagen in het archief. Maar het team is kritisch, vertelt Van den Nieuwenhuizen. "Je hoeft niet álles te bewaren. Zolang je maar de verschillende onderdelen veiligstelt die de sfeer goed weergeven."

Museum
Hij noemt de 37 jaar oude Oude Tufferbaan als voorbeeld. Daar werden begin 2019 de voertuigen vervangen. "We hebben ervoor gekozen om slechts drie T-fords te bewaren." Eén daarvan staat nu bij het Efteling Museum. "De andere wagentjes zijn vernietigd, zodat ze niet verhandeld konden worden."

Dezelfde tactiek werd toegepast bij de karretjes van de Bob. "Ook daar zijn er maar een paar van bewaard." Eén exemplaar ging naar een fan die 6500 euro doneerde aan het goede doel. Een andere bobslee is neergezet in de tuin van Efteling-directeur Fons Jurgens. Ook staat er een Bob-karretje bij Villa Pardoes, het vakantieverblijf voor zieke kinderen aan de rand van het attractiepark.

Verzamelcircuit
De Efteling is als de dood voor een handel in oude Efteling-rekwisieten. "De magie van de Efteling hoort immers in de Efteling te blijven", zegt Van den Nieuwenhuizen. Om die reden wil men het verzamelcircuit niet stimuleren.

Wat wel bewaard moet worden, verdwijnt meestal achter slot en grendel. Zo is onder achtbaan Vogel Rok een rekwisietenmagazijn te vinden. Soms gaan er ook per abuis zaken verloren. Donkers: "De Octopus uit PandaDroom is per ongeluk weggegooid. Dan vissen we dus letterlijk achter het net en balen we."

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be